Borba Đukanovićeve izjave tumači kao “nalog za pljačku”

546
niko-ne-prijeti-srbima-iz-crne-gore

Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, veliki broj političkih subjekata podršku je dao predstavniku Pokreta Evropa sad, Jakovu Milatoviću, koji je prošao u drugi krug. Sa bilborda duž crnogorskih gradova Aleksa Bečić poručuje da treba glasati za Milatovića, dok je sličnu bilbord-kampanju pokrenuo i DF.

Na drugoj strani, nakon prvog kruga i nakon što je dobio najviše glasova, aktuelni predsjednik i lider DPS-a, Milo Đukanović, poručio je da će slaviti u drugom krugu. Između ostalog jer, kako kaže, računa na tzv. “rezervoar glasova”.

Sve to nije bilo dovoljno portalu Borba, koji je dao svoju projekciju drugog kruga. U tekstu pod naslovom: “Izborni kleptoman Đukanović izdao nalog za pljačku izbora: Demokratske snage da jedinstveno odbrane veliku pobjedu i svaki glas Jakova Milatovića”, između ostalog se navodi:

“Debakl koji je Milo Đukanović doživio u nedjelju 19. marta će se morati zapečatiti 2. aprila, a prijeteće poruke kojima je pokušao u izbornoj noći da ohrabri svoje preostale pristalice kako zna gdje su mu ‘’džepovi buduće podrške’’, te da će u sljedećih 14 dana ‘’vrijedno raditi na njihovom aktiviranju’’, nikog iole upućenijeg građanina u domaće političke prilike nisu mogli opstaviti ravnodušnim…

Prvenstveno, kandidatu Milatoviću demokratske snage koje ga podržavaju moraju preko svojih članova u biračkim odborima obezbijediti sigurnost i čuvanje svakog glasa, jer je jasno da je izborni kleptoman Đukanović već izdao nalog svojim predstavnicima u biračkim odborima da otimaju glasove i čine sve iz njihovog višedecenijskog repertoara marifetluka i prevara na izborni dan.”

Da li je u pitanju debakl kada je Đukanović osvojio  – 35.3 odsto, jeste upitno ali post-izborna tumačenja rezultata ovu tvrdnju mogu donekle i opravdati. U izbornoj noći nije slao prijeteće poruke vezane za “džepove podrške”, već je izjavio:  

“Ostvarili smo ono što smo željeli, o tome smo javno govorili, to su nam govorila i istraživanja, po apsolutnim brojevima to je nešto iznad 120.000 glasova, što smatram zaista vrijednim rezultatom koji me ispunjava zadovoljstvom. Tu je ozbiljna prednost u odnosu na drugog kandidata, ali smo jasno prepoznali određene rezervoare biračke podrške koji nijesu aktivirani u prvom krugu. Znamo gdje su ti džepovi buduće podrške u drugom krugu i radićemo na tome da se aktiviraju.”

Borba dalje piše o glasačkom inženjeringu koji bi, navodno, trebalo da se dogodi na dan održavanja drugog kruga izbora i to u vidu “otimanja glasova”. Taj scenario je malo vjerovatan, bilo da je Đukanović izdao takav nalog, kako piše Borba, ili ne. Tim prije što su u biračkim odborima predstavnici svih kandidata koji učestvuju na izborima, a zatim i posmatrači, među kojima je i CDT.

S obzirom na istorijat tekstova koje objavljuje portal Borba i evidentno stajanje na jednu stranu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, ova informacija dobija ocjenu – pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

In this article