Vakcina i smrt – idealna kombinacija Fejsbuk manipulatora

499

Kad god je potreban materijal koji izaziva zbrku i polemiku na društvenim mrežama, dežurni dezinformatori posegnu za „oružjem“ iz korona arsenala. Ni rat u Ukrajini, ni ekonomska kriza, ni najpopularniji sportski događaji ne mogu u potpunosti ugasiti vatru koju na Fejsbuku budi svaka informacija vezana za koronavirus.

Formula onih koji plasiraju lažne vijesti je vrlo jednostavna: pomenete kovid i vakcine, dodate nekoliko rečenica protkanih neistinom i viralnost objave je zagarantovana.

Baš takav post našao se na profilu Svetislava Velkova, koji tvrdi:

„CDC priznaje da je 118.000! dece i mladih “Iznenada Umrlo” od početka kovid bodenja u USA.”

Ova tvrdnja se ne može potkrijepiti dokazima, jer prije svega američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nije objavio ovakve podatke, a to su potvrdili i u izjavi za Rojters.

„Do danas, CDC nije otkrio nikakve neobične ili neočekivane uzročnike smrti nakon imunizacije koji bi ukazivali da vakcine protiv COVID-a izazivaju ili doprinose smrti“, rekao je portparol CDC-a.

Dodao je da su izjave koje impliciraju da su izvještaji o smrtnim slučajevima nakon vakcinacije jednaki onima o smrtnim slučajevima uzrokovanim vakcinacijom naučno netačne, obmanjujuće i neodgovorne.

Nakon analize skoro 18.000 preliminarnih izvještaja o smrti dostavljenih CDC-ovom sistemu za izvještavanje o neželjenim događajima (VAERS) i pregleda izvoda iz matične knjige umrlih, obdukcija i medicinske dokumentacije, CDC navodi da je identifikovano devet smrtnih slučajeva uzročno povezanih sa J&J/Janssen vakcinom.

Da sugestivne konstatacije nemaju naučno uporište, tvrde i kolege iz Vistinomera, koje pozivajući se na podatke sajta Health Feedback pojašnjavaju da, ako bi vakcina zaista izazivala povećanje mortaliteta, očekivala bi se dva uzajmna procesa. Prvi bi podrazumijevao da što je veći broj ljudi primio vakcinu u određenoj zemlji, to bi u njoj bio veći skok mortaliteta. Drugi bi pokazao da sa napretkom kampanje za vakcinaciju, raste i broj preminulih.

Pojašnjeno je da sve i kada bi postojala korelacija između pokrivenosti vakcinom i porasta mortaliteta, to ne bi bilo dovoljno da se formira teza da su vakcine odgovorne za povećanje broja smrtnih slučajeva.

U više navrata smo pisali o tome da je potvrđeno da je vakcinacija efikasan i siguran način zaštite od koronavirusa.

Uzimajući u obzir sve navedeno ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article