Izjava Milatovića da je zaposlio suprugu je fabrikovana

1036

Drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 2. april, a s obzirom na učestalost izbornih “utakmica” u Crnoj Gori, ustalila se praksa da se procenti podrške osvajaju u onlajn prostoru i na društvenim mrežama, ali i gube.

Tim Raskrinkavanja je evidentirao posljednjih dana više objava na društvenim mrežama sa navodnim citatom predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića. Prema tim objavama, Milatović je navodno izjavio da je zaposlio suprugu u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES). (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

“Suprugu sam zaposlio u CGES da bi mogao uspješno da sprovodim ekonomsku viziju, znanjem koje sam stekao studirajući u inostranstvu i ona to zaslužuje kao supruga i majka moje đece. Nijesam nikoga čuo u vladajućuj većini da kaže nešto protiv toga, a uostalom to je moja privatna stvar. – Jakov Milatović, odgovor uredniku BBSa” navodi se u spornim objavama.

Prije svega, ne postoji medij pod nazivom “BBS”.

Pretpostavimo da je autor objave zapravo mislio na BBC, koji na portalu posvećenom našem regionu, kontinuirano prati dešavanja i u Crnoj Gori, Međutim, ni u jednoj medijskoj objavi BBC-a, Milatović nije dao sličnu izjavu.

Da Milatović nije davao ovakve izjave Raskrinkavanju je potvrđeno i iz PR službe Pokreta Evropa sad.

”Demantujemo ove navode. Ne znamo za postojanje BBS-a, niti je Milatović ikada dao izjave za taj medij, ako postoji. Jedino je dao intervje za BBC koji su javno dostupni, ali nema riječi o njegovoj supruzi”,  kazala je u izjavi za Raskrinkavanje Bojana Zulić.

Supruga jednog od predsjedničkih kandidata, Milena Milatović, jeste zaposlena u CGES-u.

Ona je krajem 2021. godine imenovana na novu funkciju u toj kompaniji, odnosno nakon što je Milatović postao ministar ekonomskog razvoja u 42. Vladi, što je ostavilo prostora za insinuacije da je posrijedi slučaj nepotizma. Međutim, Milatović je tim povodom saopštio da kvalifikacije njegove supruge opravdavaju njeno unaprjeđenje, te da je već bila na čelu sektora za finansije.

“Milena radi u CGES-u već deset godina. Fakultet je završila sa prosječnom ocjenom 9,4-9,5. Ima magistarske studije i jedan je ili jedan od dva ovlašćenih računovođa u svojoj firmi. Kao takva je bila pozvana od novog izvršnog direktora. Ona je na čelu sektora za finansije”, rekao je Milatović u februaru prošle godine za Bankar.me.


Imajući u vidu da izjava nije autentična, te da ne postoje dokazi koji bi potkrijepili njenu istinitost, objave na društvenim mrežama, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article