Borojević “rasparčao” Ukrajinu, pa povezao sa Kosovom  

248

Saša Borojević nastavlja da gostuje po srpskim medijima i iznosi razne navode, kojima se Raskrinkavanje već bavilo. Ponovo se dohvatio Ukrajine i kaže

“Ukrajina je završena priča, vi nemate tu više ni mnogo tema o kojima možete da govorite. Mi samo treba da zamolimo svevišnjeg da se taj rat što pre završi pobedom Rusije i pobeda je tu ali mislim da se završi ta cela akcija i da Ukrajine više nema kao što je neće ni biti jer vidim da Mađarska već priča o tome da treba da traži svoj deo, Poljska svoj deo, Belorusija svoj deo, Rumunija svoj deo. Prema tome Ukrajina neće postojati. Onog trenutka kad bude prestala da postoji Ukrajina mi treba da se radujemo svemu tome. Zato što tog trenutka više neće postojati ni Bondstil. A kad bude počeo da prestaje Bondstil onda ćete imati Šiptare će sami otići sa Kosova i Metohije.” 

O navodima da će Mađarska, Poljska ili Rumunija tražiti ili podijeliti dio Ukrajine među sobom već smo pisali. Iz više navrata smo ukazivali na to da zemlje koje pripadaju NATO-u i Evropskoj Uniji ne planiraju da otimaju ukrajinske teritorije, kao što to radi Rusija. Naprotiv. Mađarska, Poljska i Rumunija su u ovom ratu na strani Kijeva. To se može očitati kroz političku podršku sa početka ruske invazije, kao i kroz pomoć koju je Ukrajina primila od tih zemalja, kroz NATO i EU, a i svake ponaosob. O tome smo pisali nadugo i naširoko.  

Iz poljske vlade je saopšteno:  

“Laži o navodnim planovima Poljske da napadne zapadnu Ukrajinu ponavljaju se već nekoliko godina… Cilj ruske propagande je da podstakne nepovjerenje između Ukrajine i Poljske i da naruši poljsko-ukrajinsku saradnju. “Cijela Evropa i cijeli zapadni svijet moraju da se ujedine za suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.” 

Iz kabineta mađarskog premijera, Viktora Orbana, nakon razgovora sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, rečeno je:  

“Tokom razgovora, Orban je uvjerio Zelenskog da će Mađarska – kao i ranije – nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.” 

Doduše, ruska propaganda se pozivala na navode mađarskog desničarskog političara Lasla Torockaija, kojem je ideja otimanja ukrajinskih teritorija bliska, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.  

Osim pomenutih zemalja, u nekom momentu se čak pominjalo i da će Moldavija polagati pravo na ukrajinske teritorije.  

Borojević sada pominje i Bjelorusiju. Pretragom nije moguće doći do podatka da je Bjelorusija izrazila slične pretenzije. Iako na strani Rusije u ratu, zvanični Minsk, odnosno alfa i omega bjeloruske politike, predsjednik Aleksandar Lukašenko, krajem oktobra je rekao da je potreban dijalog. 

Borojević dalje pominje Bondstil, kamp koji služi kao uporište KFOR-a na Kosovu. Ali, teško je razumjeti u kakvu vezu se to može dovesti u vezu sa ratom u Ukrajini.  

Sve u svemu, Borojević je po ko zna koji put obmanuo javnost i njegovo izlaganje na temu podjele ukrajinskih teritorija, kao nastavak ruske propagande, dobija ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article