Brajović nije rekla da djeca umiru zbog MMR vakcina

631

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) skoro je svakodnevno na udaru brojnih korisnika društvenih mreža koji šire lažne vijesti i teorije zavjere o njenom radu i djelovanju njenih predstavnika čije se izjave često izvrću i stavljaju u drugačiji kontekst.

Jedan od tih primjera je objava na Fejsbuku u kojoj se manipuliše izjavom šefice Kancelarije SZO za Crnu Goru Mine Brajović na način da je ona navodno priznala da djeca umiru od MMR vakcina.

Navodni dokaz za to je priloženi skrinšot, objava napisana na našem jeziku, na Facebook profilu Mina Brajović u kojem se između ostalog navodi da je “svaka smrt deteta zbog MMR-a tragedija koja je mogla da se spreči”.

Zapravo, originalna objava napisana je na engleskom jeziku, a Brajović je koristeći skraćenicu MMR govorila o  tri virusne bolesti – male boginje, zauške i rubeole a ne MMR vakcini. U nastavku iste rečenice Brajović je navela da MMR vakcine sprječavaju pojavu boginja, kao i da spašavaju živote.

Pojašnjavajući objavu na Facebooku Brajović je za Raskrinkavanje rekla:

“Kao sto ste vidjeli, ovaj post nakon sastanka Nacionalne komisije kojom predsjedava ministar zdravlja napisala sam na engleskom jeziku. Sadrži svega par kratkih poruka tj 3:

  • Da je riječ o veoma zaraznom oboljenju
  • Da svaka dječija smrt u tom smislu predstavlja tragediju koja se mogla spriječiti (i u nastavku rečenice pojašnjavam da vakcine sprječavaju predmetno oboljenje)
  • Zajednička akcija& djelovanje  je neophodna

U postu koristim 2 akronima:

MMR (Measles, Mumps, and Rubella) za samo oboljenje i

MMR vaccine – za vakcinu

Inače, nerijetko se i koristi termin & fraza “is MMR curable” misleći na samo oboljenje”, kazala je Brajović.

Brajović je, kako nam je i pojasnila, ovu objavu podijelila nakon sastanka Nacionalne komisije za imunizaciju koji je održan u Ministarstvu zdravlja  16. januara.

“Svaki dječji izgubljeni život je tragedija, za porodicu i za čitavo društvo i prosto niko od nas nema taj luksuz da drži oči zatvorene i da bude pasivan. Ovakva situacija se može prevazići i ovo oboljenje se može spriječiti MMR vakcinacijom. Ako imamo na umu činjenicu da je u Crnoj Gori vakcinisano 12,07 procenata djece rođene 2021. godine , mislim da je jasno koliko je situacija u Crnoj Gori alarmantna”, poručila je Brajović nakon sastanka.

Njena poruka da se djeca vakcinišu MMR vakcinom kako se ne bi desila tragedija, odnosno, smrt bilo kojeg djeteta zbog nevakcinacije demantuje manipulativno izdvojenu tvrdnju koja je na Fejsbuku dostupna kroz prikazani skrinšot.

Uz to, zvanični stav SZO, čija je predstavnica Brajović, je da je vakcina protiv malih boginja bezbjedna i efikasna.

Zbog navedenog ovu objavu ocjenjujemo kao “manipulaciju činjenicama”.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article