Nepostojeća istraga o “milionima smrtnih slučajeva” u Japanu

594

Od početka imunizacije populacije protiv COVID-19 gotovo da ne postoji dan kada se ne pomjeri granica u širenju neistinitih tvrdnji o vakcini.  

Potvrda za to nam dolazi kroz priču vezanu za zemlju izlazećeg sunca. Vlasti Japana su, navodno, pokrenule istragu masovnih smrti. Ipak, zvaničnih podataka o tome nema.  

Onlajn medijima i društvenim mrežama kruži priča da je Japan pokrenuo istragu o milionima smrti povezanih sa vakcinom. Dušebrižnici na našem govornom području uhvatili su voz i prikačili se za nju. Jedna od stranica, poznatih po širenju teorija zavjere, postavlja pitanje

Zasto Japan pokreće istragu? Zašto mediji sve to zataskavaju? 

Kod cijepljenih koji su umrli, šiljasti protein pronađen je u cijelom tijelu, uključujući kožu. Povišene temperature leševa ukazuju na raširenu upalu. Japanski znanstvenici zahtijevaju trenutačno ukidanje svih mRNA cjepiva. 

Mediji ne zataškavaju ništa, zato što nema šta da se zataška. Kolege iz španske Maldite u detalje su razradile ovaj slučaj. U njihovom tekstu se kaže da nema nikakvih dokaza da je jedna takva istraga pokrenuta. Kao jedan od dokaza, priložena je medijska sekcija japanskog ministarstva zdravlja, gdje bi se ta informacija morala pojaviti, ali je nema.  

Takođe, nije istina ni da su milioni smrti u Japanu povezani sa vakcinama. Zvanične informacije o nus pojavama vakcina pokazuju sasvim drugačije podatke. U Japanu je preminulo oko dvije hiljade ljudi koji su primili neku vakcinu protiv koronavirusa, međutim, ni u jednom od tih slučajeva se smrt ne dovodi u vezu sa njom. 

Japan nije jedina zemlja gdje se pominje istraga o smrtima povezanim sa vakcinom. Fekt-čekeri su ranije pisali o sličnim dezinformacijama koje dolaze iz SAD i Velike Britanije.  

S obzirom na to da nema zvaničnih podataka niti dokaza o milionima smrti u Japanu povezanih sa vakcinom, kao ni o zvaničnoj istrazi, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article