Na ovim prostorima imali smo prilike da se upoznamo sa britanskom komedijom u vidu Mućki, Pajtonovaca, kasnije radova Saše Baron Koena isl. To su samo neka od poznatijih imena. Ovih dana izašao je “mokumentarac”, fiktivno djelo u formi dokumentarca, koji je za tren zaokupio kako britansku publiku, tako i onu u našem regionu.  

Društvenim mrežama kruži zlokobna vijest da Britanci počinju da jedu vještačko ljudsko meso, koje će se uskoro naći na rafovima supermarketa. Samo neki od navoda su: (1, 2, 3, 4

PROIZVODNJA LJUDSKOG MESA ZA LJUDSKU ISHRANU  
BOLESNO ALI ISTINITO, uskoro na vašem stolu  

Evo već skoro godinu dana neka firma iz Engleske proizvodi i prodaje ljudsko meso za ishranu. Od ljudetine im najviše idu bifteci, ramsteci al bogami ide i fašira. 

Ovo je bolesno. Nisam znala da i ljudi mogu biti donatori na čijim ćelijama će se uzgajati ljudsko meso. 

Da li je ovo plan elite da se otvaraju fabrike prozvodnje “veštačkog mesa”širom sveta, zato se živo uništava…? 

Sve ove zaključke korisnicni društvenih mreža izvukli su iz formata pod nazivom: Gregg Wallace: The miracle meat. U njemu, sudija popularnog šoua Masterchef, Greg Valas, obilazi pogone za preradu hrane koji su već zagazili u budućnost. Navodno, u jednoj od fabrika proizvodi se i meso nastalo sintezom – ljudskog mesa. Svi oni koji nijesu shvatili da je u pitanju satira, dobili su odgovore vrlo brzo.  

Guardian piše:  

“The British Miracle Meat je spin 21. vijeka na satirični esej Džonatana Svifta iz 18. veka „A modest proposal“ – u kome je sugerisao da jedete bebe kao rješenje za glad u Irskoj – ali je emisija predstavljena kao pravi, činjenični dokumentarac . Uspjelo je. Neki magazini su čak objavili recenzije emisije prije nego što su je pogledali, odbacujući je kao standardnu zabavu sa tri zvijezdice.” 

Dakle, jasno je da je u pitanju satira, zasnovana na Sviftovom djelu iz 18. vijeka, a ne stvarno predstavljanje proizvodnje ljudskog mesa. Ipak, neki britanski autori se pitaju – da li je u pitanju najuznemirujuća TV satira ikada… 

Da Britanci ne proizvode ljudsko meso dokazivala je i španska Maldita. 

Sporne objave dobijaju ocjenu – satira. 

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri. 

In this article