Rat u Ukrajini u punom je jeku, a dok borbe traju mnogi se pitaju – šta će biti jednog dana kada se rat završi… Jedan od takvih je i Skot Riter: Amerikanac, bivši UN-ov zvaničnik i pripadnik američkih službi, koji je “promijenio stranu” i danas je, recimo, kolumnista Sputnjika. 

U jednom od komentara, koji je prenešen na naše govorno područje kaže se:  

SKOT RITER TVRDI: Ako Poljska pokuša da zauzme Zapadnu Ukrajinu – armija Zelenskog se neće odupreti 

Po ko zna koji put, Poljska se nalazi u središtu ruske propagande i predstavlja se kao zemlja koja će na kraju okupirati Ukrajinu, dok se na drugoj strani ne pojavljuje ni slovo o tome da zapravo to radi Rusija. Raskrinkavanje je o tome pisalo iz više navrata i dokazivalo, na osnovu zvaničnih dokumenata, izjava itd, da Poljska ne planira prisajedinjenje ukrajinskih teritorija. U spornom tekstu navodi se i sljedeća Riterova opservacija:  

“Prema njegovim rečima, režim u Kijevu je već razmatrao moguće opcije za uniju dvije zemlje, uključujući scenario po kojem bi se stvorila jedinstvena država.” 

U ove tvrdnje je teško povjerovati, ali ih je svakako nemoguće dokazati.  

Ko je Skot Riter? 

Najzanimljivije u svemu ovome je pitanje – ko je zapravo Skot Riter i kako to da je on često glasnogovornik propagande iz Kremlja… Kratkom pretragom moguće je doći do podatka da je u pitanju osuđivani seksualni prestupnik, koji je sreću potražio na drugoj strani zemljine kugle. Njime se prije 10-ak godina bavio Njujork Tajms, a ovih dana istražuju ga i evropski mediji.  

U članku Euronews-a pod naslovom “Zašto osramoćeni Amerikanci poput Skota Ritera izbacuju proputinovsku propagandu u Rusiji?” preispituju se njegovi lik i djelo. Jedna od analitičarki u tekstu kaže da je u pitanju prost princip oportunizma: Ritera u Rusiji niko ne pita za njegova nepočinstva u SAD, a usput može izgraditi novu karijeru i pritom moguće – zaraditi.  

Dok Riter svoju sreću traži u zagrljaju Moskve, njegove teze o Poljskoj i Ukrajini kao i sporna objava, na osnovu prethodnih tekstova Raskrinkavanja dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article