Negatori  postojanja pandemije koronavirusa na društvenim mrežama koriste sve moguće metode kako bi konzumente njihovog sadržaja ubijedili da ova bolest ne postoji.

U jednoj od takvih objava, na Fejsbuku, za tu namjeru im je poslužio brzi kućni test za otkrivanje ove bolesti.

Naime, u objavi koju prati post “datum je bitan” podijeljena je fotografija na kojoj se nalazi kutija u kojoj se pakuje brzi test poznat  pod imenom “PCL Covid-19 AG Gold” i  na kojoj je zaokružen datum “23.05.09”.

Zaokruživanjem datuma pokušava se ukazati da je pandemija smišljena još 2009. godine, ali to nije tačno.

“PCL Covid-19 AG Gold” je kako je objašnjeno na sajtu danske kompanije Vitrex (proizvođač medicinske opreme)  je novi komplet test za COVID-19. Iz ove kompanije u objavi od 30. aprila 2021. godine predstavljaju novi test za koji se kaže:

“PCL Covid19 Ag Gold Saliva je in vitro dijagnostički medicinski uređaj zasnovan na principu imunohromatografskog testa (ICA) za kvalitativnu detekciju SARS-CoV-2 antigena u ljudskoj pljuvački ili uzorcima iz nazofarinksa. Ovo je jednostavan i brz test, jer nijesu potrebni nikakvi drugi instrumenti za testiranje, a rezultat testa je dostupan nakon deset minuta. Komplet za testiranje je dostupan u različitim paketima”, navode iz kompanije.

Objašnjenje na sajtu danske kompanije demantuje pokušaj insinuacija da je pandemija “osmišljena” 2009. godine.

Datum “23.05.09.” zapravo znači da je do 9. maja  2023. godine validan test, a to potvrđuje i Lot broj na fotografiji  koji se nalazi iznad datuma.

Lot broj se koristi da se zabilježi datum  prozvodnje nekog proizvoda i prve dvije cifre pokazuju godinu proizvodnje nekog proizvoda, a druge dvije cifre mjesec proizvodnje, zatim slijede cifre  sa danom u mjesecu proizvodnje, broj kompanijskog pogona i serija proizvoda tog dana.

Lot broj na fotografiji na kojoj je brzi test za otkrivanje koronavirusa je 2105S812  što znači da je ovaj test proizveden u maju 2021.godine.

Ovu objavu analizirale su i kolege iz Faktografa.

Pošto je danska kompanija tek u maju ove godine prezentovala “ PCL Covid19 Ag Gold”, a Lot broj  na fotografiji na fejsbuku pokazuje datum proizvodnje u maju ove godine čime se opovrgava da je pandemija isplanirana 2009. godine ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.