Opet miješaju fudbal i proteste: Zloupotrijebljen snimak fanova Borusije

1003

U vrijeme kada su širom svijeta okupljanja velikog broja ljudi zabranjena, svaki događaj može zaličiti na protest protiv epidemioloških mjera. Mada, da li je to uvijek tako? U procjeni dostupnog materijala mogu pogriješiti i najvještiji ali se granica podvlači u onom trenutku kada su svi dokazi lako provjerljivi i dostupni.

Austrija, prosvjed danas, nakon uvođenja lockdown-a za necijepljene

Telegram

Stop covid – teroru!!

Ovaj video zapis je, na primjer, objavljen na društvenoj mreži Facebook 17. novembra.  Korisnik piše, da je u pitanju protest koji se održao tog dana u Gracu i tiče se pobune protiv epidemioloških mjera.

Kako prenose mediji, Austrija se suočava sa velikim porastom broja novozaraženih i preminulih od koronavirusa i zbog te borbe, Vlada ove zemlje je odlučila da od 22. novembra ponovo uvede “lokdaun” za sve građane, a ne samo za nevakcinisane i one koji su preležali COVID 19 kao što je nalagala prethodna mjera, u cilju zaustavljanja, ili pak ublažavanja četvrtog talasa zaraze. Sve to nakon što su poslednji podaci pokazali da je sedmodnevna stopa incidencije više od 800 slučajeva na 100 000 ljudi, prenosi BBC.

Ipak, iako u Austriji traju protesti protiv vladinih mjera, video koji se dijeli nema nikakve veze sa protestima protiv mjera, o čemu svjedoči originalni video koji se može naći na na YouTubeu.

Originalni video objavljen je 29. novembra  2019. godine, a na njemu vidimo navijače bundesligaša Borusije Mehengladbah. Snimljen je uoči utakmice Lige Evrope između Borusije Menhengladbah i  Volfsbergera odigranoj u Merkur areni u Gracu, gdje je Volfsberger igrao svoje evropske utakmice.

Preko 6.000 navijača Borusije Menhengladbaha došlo je u Grac da podrži klub a atmosferu su zabilježile i kamere ovog kluba za zvanični YouTube kanal, dok su mediji i fotoreporteri pisali i posvjedočili događaju. Sve i da ovi dokazi nisu dovoljni, čak i na prvo gledanje snimka koji je objavio pomenuti korisnik Facebooka, jasno je da se čuju taktovi navijačkih pjesama i vide ljubitelji fudbala ushićeni zbog utakmice.

Dakle, jasno je da je video navijača njemačkog kluba zloupotrijebljen i da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.