Čankov satirični govor predstavili kao nacionalistički ispad

2388

Mediji željni senzacionalizma ne prezaju ni od čega u želji da podignu čitanost ili gledanosti. Vodeći se prvenstveno takvim interesima, u stanju su da recikliraju, zloupotrebe, pa i krivotvore određeni sadržaj.

Upravo je to uradio crnogorski portal in4s kada je prije nekoliko dana objavio navodni govor lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, u kojem, kako tvrde, Čanak kaže da “Srbi treba da uzmu stvar u svoje ruke”, da je “Jugoslavija protivprirodna tvorevina” i mnoge druge ocjene.

„Na našu nacionalnu propast, najodgovorniji su Slovenci, Hrvati, Muslimani, namerno kažem Muslimani, jer se stalno do drobljenje srpskog nacionalnog tela, jer malo promene veru, odmah su nacija, malo promene geografiju odma su nacija, malo ne žive sa maticom, odmah proglase naciju, drobe telo, živo telo, otkidaju nam sa kostiju meso, našega naroda, drobeći našu svetu majku Srpsku pravoslavnu crkvu, koja već 800 godina bdije nad nama, nad našim nacionalnim interesom, koji je iznad svega“, isticao je, prema tvrdnjama IN4S-a Nenad Čanak.

Uz članak je IN4S priložio i video uradak, navodnog govora.

Međutim, istina je prilično drugačija.

Urednik TV Happy Milorad Marić, nedavno je u jednoj od svojih emisija ugostio Čanka, od kojeg je tražio da objasni ponašanje sprskih nacionalista, na šta je Čanak odgovorio satiričnim govorom.

Snimak je dostupan i na jutjub kanalu TV Happy u kojem se vidi da je Marić “nagovorio” Čanka na pomenuti govor.(31.minut).

“Možeš li pet minuta da pričaš ono što bi ljudi hteli da čuju” pita Marić nakon čega Čanak počinje svoj govor.

To je potvrdio i jedan korisnik tvitera, koji je objasnio šta se ustvari desilo.

“Mislim da ne postoji izraz za medijsko ludilo u Srbiji. Pazite ovaj slučaj: medijski zlotvor M. Marić nagovori nedavno Čanka u jednoj svojoj emisiji da objasni kako to govore srpski nacionalisti, koje on napada. Č. održi satiričan govor u tom stilu, uživo u emisiji.  Jutros Šešelj na istu tu televiziju, u istu emisiju (!?) donosi audio zapis tog Čankovog govora, tvrdeći da ga je dobio iz obavještajnih krugova i da potiče iz 1990.godine. Tupavi voditelji su kao šokirani i žestoko zahvaljuju na ekskluzivi. Jedan slučajni uzorak beznađa” navodi korisnik na tviteru.

To je potvrdio i Čanak, navodeći da je u emisiji na TV Happy održao predavanje o tome kako nacionalizam izgleda.

“Pa, presmešno … Ja sam pre par nedelja, pokazujući koliko su nacionalisti prizemna beda dokazao da SVAKO može da lupeta kao i oni, te održao PREDAVANJE kako njihov govor izgleda … i sada je to “ekskluziva” koju lažov i falsifikator V.Š. plasira … Bednik i kukavica” napisao je Čanak.

Imajući u vidu da je in4s bez provjere činjenica, iskoristio satirični sadržaj u kojem nije naglašeno da se o istom zaista i radi, objava pomenutog izvještaja dobija ocjenu “manipulacija činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.