Opet se šire lažne tvrdnje da je počeo sudski proces „Nirnberg 2“

1770
novinar-cnna-lazna-vijest

Činjenica je da su do sada bezbroj puta razobličene neistinite informacije da je počeo sudski proces „Nirnberg 2“ u kome se navodno sudi onima koji stoje iza pandemije. Ipak, to ne sprječava negatore postojanja koronavirusa i teoretičare zavjere da i dalje šire objave da je to suđenje počelo.

U najnovijoj objavi na fejsbuku  podijeljen je snimak konferencije za novinare u Poljskoj gdje je tema „Nirnberg 2“.

Objavu na društvenoj mreži koja je podijeljena 337 puta, prati post „počelo suđenje Nirnberg 2“ .

Konferenciji za novinare prethodila je trosatna konferencija čiji je snimak dostupan na YouTube-u, a na kojoj je tema bio projekat  „Nirnberg 2“.

Ova konferencija je na Youtube-u podijeljena pod nazivom „Istražni odbor predstavničkog doma Poljske: Inauguracija sa dr. Rajnerom Fulmihom“.

U opisu video snimka je navedeno da je to „ prvi istražni odbor poslanika Republike Poljske u okviru projekta Nirnberg 2“, te da je specijalni gost njemački advokat Rajner Fulmih koji će voditi više od 1.000 advokata i 10.000 medicinskih specijalista i tužiti američki  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i Davos grupu za zločine protiv čovječnosti.

Navedeno je da će odbor voditi poslanik Žorž Branun, a pominju se i imena nekoliko profesora i advokata.

Na zvaničnom sajtu poljskog parlamenta nije dostupna informacija o „prvom istražnom odboru poslanika”.

U opisu trosatnog video snimka je navedeno da je cilj projekta „Nirnberg 2“ da aktivira Poljake da prikupe „dokumentaciju  koja opisuje zločine, kršenje zakona, zloupotrebe i propuste vlasti i da svedoče o pojedinačnim tragedijama za koje šira javnost možda nije svesna danas i da na osnovu toga formulišu optužbe i podignu optužnice protiv osoba koje su indirektno odgovorne za počinjene zločine.

„Kao posledica odluka poljske Vlade, a posebno Ministarstva zdravlja i njemu podređenih agencija, prouzrokovane su mnoge ljudske nepravde i nezadovoljstva, a žrtve su prvenstveno bili Poljaci – državljani Republike Poljske“, navodi se u opisu  trosatnog snimka uz objašnjenje da je naziv projekta simboličan i da podsjeća na poznato istorijsko suđenje pripadnicima Trećeg rajha za počinjene zločine.

Rajner Fulmih je osnivač „Istražne komisije za koronu“, koja nije neka zvanična državna komisija, sa sjedištem u Belinu i pokretač je tzv. procesa „Nirnberg 2 “ o kome su već ranije širene objave na društvenim mrežama, a za koji su faktčekeri utvrdili  da ne postoji.

Poljskim novinarima Fulmih je kazao da je cilj njegove firme, koja radi 27 godina, da otkrije ljude koji stoje iza globalne pandemije koronavirusa.

„Kako bi saznali šta se zaista dešava mi smo formirali prije nepunu godinu dana „Istražnu komisiji za koronu“ gdje smo intervjuisali 150 naučnika širom svijeta i pitanja na koje želimo da odgovorimo je koliko je zaista virus opasan, drugo koliko je vjerodostojan PCR test i treće, koliko štete prave  korona mjere ekonomiji i zdravlju“, rekao je advokat novinarima u Poljskoj.

On je naveo da koronavirus nije opasniji od virusa gripa, da PCR test ne može da nam kaže ništa o infekciji i ko kaže suprotno, laže.

„I konačno PCR test je jedina osnova za pandemiju i nema pandemije,već imamo PCR pandemiju“, smatra Fulmih.

Tvrdnje Fulmiha da ne postoji pandemija koronavirusa, već da je riječ o „PCR pandemiji“, nijesu istinite.

Covid –19 je bolest koju izaziva virus SARS-COV-2 koji  se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019.godine, a SZO je pandemiju koronavirusa proglasila 11.marta 2020.godine.

Pandemija je prema podacima sa sajta Woldometer zaključno sa 5.decembrom odnijela 5.266,657 ljudskih života. 

Netačni su i navodi da PCR test ne može da nam ništa kaže o pandemiji i da je on jedina osnova za nju.

Naime, PCR test je, kako smo već pisali, ključna alatka za detektovanje SARS-COV-2 virusa, odnosno, za otkrivanje da li je neko pozitivan ili negativan na ovaj virus, dok dalje analize pokazuju kojim je sojem ovog virusa neka osoba zaražena.

Stavovi Fulmiha sa konferecije za novinare da neki ljudi stoje iza pandemije koronavirusa  spadaju u teorije zavjere.

O sličnim terijama smo pisali ranije.

Zbog negacije postojanja pandemije i vjerodostojnosti PCR testa u detektovanu virusa, kao i objave u postu da je počelo suđenje “Nirnberg 2” počelo ovu objavu ocjenjujemo kao “lažnu vijest”. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu ocjenjujemo i kao “teoriju zavjere”. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.