Ceremonija otvaranja Igara Komonvelta nije veličanje đavola 

847
igre-komonvelta

Veliki sportski događaji okupiraju pažnju javnosti širom svijeta, a uprkos dugoj tradiciji održavanja, često su praćeni dezinformacijama. Otvaranje igara Komonvelta ove godine bilo je obilježeno simbolom Birmingemskog bika, značajnim za ekonomiju i kulturu Birmingema. 

U postu na Facebook-u, objavljenom 3. avgusta, statua bika je protumačena kao veličanje sotone: 

„Otvaranje igara zemalja Komonvelta pre par dana u Engleskoj, u Birmingemu! Obožavanje bala! Bal je drugo ime za sotonu! Nevidljivi neprijatelj (sotona, đavo, bal, lucifer, moloh, kako god ga nazvali) više nije nevidljiv, razotkio se skroz! Igraju vam ispred očiju, a mnogi su slepi pored očiju“. 

Prvi put organizovane 1930. godine, mijenjajući koncept kroz vrijeme, Igre Komonvelta održavaju se svake četiri godine. U okviru ovog događaja održavaju se takmičenja u brojnim olimpijskim sportovima, a učestao naziv „Prijateljske igre“ insinuira cilj samih igara – ujedinjenje porodice Komonvelta kroz festival sporta i fer-plej takmičenje. 

Na ceremoniji otvaranja događaja vizuelno najupečatljiviji elemenat bio je bik, napravljen od aluminijuma i čelika, a kojeg je dovuklo 50 žena koje su predstavljale proizvođače lanaca iz industrijske revolucije. 

Bik predstavlja bronzanu skulpturu pozicioniranu ispred tržnog kompleksa Bull Ring & Grand Central, u centru Birmingema, mjestu koje je godinama unazad predstavljalo važan trgovački prostor i arenu za bikove. Naziv „Bull Ring“, odnosno „Arena za bikove“ vezuje se za period kada su se na tom prostoru nalazili stvarni „ringovi za bikove“, koja je korišćena za mamljenje bikova. Tokom vjekova, ovo područje se razvilo kao trgovački centar i javni prostor za okupljanja zajednice. 

Nakon što je tržni centar renoviran i otvoren za posjetioce 2003. godine, predstavljena je skulptura masivnog bika koji se okreće u pokretu i pozdravlja posjetioce dok ulaze na glavnu kapiju arene za bikove, simbolišući istorijski i ekonomski razvoj Birmingema. 

Koliko je bik bitan simbol Birmingema govori i to da su građani tražili da bik sa otvaranja igara ostane u gradu kao jedan od spomenika.  

Zbog navedenih dokaza, objava na Facebook-u u kojoj je navedeno da ceremonija otvaranja Igara Komonvelta predstavlja veličanje sotone ocijenjena je kao lažna vijest. 

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article