“Paradajz turisti”: Ko je originalni autor teksta o gostima iz Srbije 

865
paradajz-turisti

“Paradajz turisti” je godinama pogrdan naziv za sve one ljude koji dođu na crnogorsko primorje i sa sobom ponesu potrepštine, kako ne bi trošili novac u restoranima, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima. Takav vid ljetovanja i ne čudi s obzirom na cijene na moru, o čemu je govorio i premijer Dritan Abazović

Nešto kasnije, Abazović se pohvalio dobrim rezultatima ljetnje sezone. Ali, ugostitelji su nezadovoljni, što su prenijeli i mediji. Portal Nova S objavio je tekst pod naslovom:
 
“Pašteta turisti, sve im je skupo”: Crnogorci oštro o gostima iz Srbije 

U tekstu se navodi: 

“Nikad nismo imali ovako sirote goste iz Srbije. To nisu paradajz, nego pašteta turisti. Oni nemaju ni za povrće, paradajz je za njih luksuz. Na sve se žale i sve im je skupo. Užas! nezadovoljni i ljuti pričaju za Nova.rs vlasnici lokala, ugostiteljskih objekata i privatnih smeštaja na crnogorskom primorju, na kojem je letnja sezona ove godine loše počela. Sve do pred kraj jula, slika polupustih plaža, restorana, kafića, bila je uobičajena. Međutim, turisti iz Srbije, koji su svake godine najbrojniji, ipak nisu zaboravili Crnu Goru.” 

Na jednoj Facebook stranici osvanuo je identičan prvi pasus, sa jednom izmjenom:  

“Nikad nismo imali ovako sirote goste iz Srbije. To nisu paradajz, nego pašteta turisti. Oni nemaju ni za povrće, paradajz je za njih luksuz. Na sve se žale i sve im je skupo. Užas!” 

Ove gadosti je objavio portal Standard, pa samo da im kazem nek vas je SRAMOTA! 

Autori posta navode da je tekst potekao sa crnogorskog portala Standard, što nije tačno. Tačno je da je Standard prenio tekst i to pod naslovom:  

NOVA: Crnogorci oštro o gostima iz Srbije“Pašteta turisti, sve im je skupo” 

Redakcija Standarda se ogradila i naglasila da je tekst preuzet sa portala Nova S. 

Zbog toga ova vijest dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article