Cetinjani nisu istakli nacističke simbole tokom skupa podrške Ukrajini

2617
cetinjani-ukrajina-lazna-vijest

I pored činjenice da je Crna Gora kao država stala na stranu Ukrajine koja je već duže od mjesec na meti ruske vojne agresije, dobar dio crnogorskog stanovništva i dalje zastupa proruske stavove, uključujući i onaj koji služi kao opravdavanje za agresiju a tiče se teze o „denacifikaciji Ukrajine“. Na jednoj strani su oni, a na drugoj istrajni Cetinjani.

Sve prisutniji narativ o „nacističkoj Ukrajini“ doveo je do svojevrsne rusofilske propagande na društvenim mrežama, pa su tako pojedini korisnici zloupotrijebili fotografiju na kojoj se vide Cetinjani koji svakodnevno pružaju podršku Ukrajini, kako bi potkrijepili navode o nacizmu u ukrajinskim redovima. 

„Putine pošalji nam jedno 50tak Čečena imamo nekih problemčića“, opis je objave na Fejsbuku u kojoj je podijeljena fotografija građana Cetinja koji pružaju podršku Ukrajini, a na kojoj navodno nekoliko njih drži zastave sa istaknutim nacističkim simbolima.

Ovaj post privukao je veliki broj reakcija, mahom negativnih. Ipak, sama fotografija, iako potiče sa Cetinja, zapravo je montaža.

Cetinjani i mediji o spornoj fotografiji

U to se možemo uvjeriti uvidom u originalni primjerak slike koja je objavljena na Fejsbuk profilu predstavnika Grupe građana Cetinja, koji svakodnevno organizuju skupove podrške Ukrajini.

Saopštenje Grupe građana Cetinja povodom zloupotrebe njihove fotografije prenijeli su pojedini crnogorski mediji.

„Kao što je javnosti dobro poznato, jer svakoga dana crnogorski mediji revnosno izvještavaju o skupovima podrške, u pitanju je laž i podmetačina. Na dosadašnjim skupovima slate su poruke mira, ljubavi i solidarnosti s ukrajinskim narodom, o čemu su izvještavali i svjetski mediji – Al Jazeera Balkans, Balkaninsight, Le Courrier des Balkans, HRT i brojni drugi. Zato javnosti dostavljamo fotografiju originala i fotografiju uradaka putinovskih agenata da se dodatno uvjere s kakvim se prijetnjama suočava evropska Crna Gora. Kakvi su skupovi podrške na Cetinju dovoljno svjedoči to što su okupljanjima prisustvovale ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajnke i otpravnica ukrajinske ambasade Natalija Fialko“, navodi se u saopštenju koje je prenio portal CdM.

„Grupa građana Cetinja, koja svakodnevno u tom gradu organizuje okupljanja podrške Ukrajini, ukazala je na montirane fotografije sa skupova koje kruže društvenim mrežama, a na kojima su docrtani nacistički simboli“, navodi se u objavi portala Pobjeda.

Da Cetinjani nisu nosili nacističke simbole i da je riječ o fotomontaži i podmetačini, potvrđuje i ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

„Svaka čast Cetinjanima koji svaki dan od početka ove agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine šetaju i izražavaju najiskreniju podršku Ukrajincima. Očekivano je da Putinovi agenti rade nešto protiv ovih časnih skupova. Falsifikujući i fotošopirajući jednu fotografiju s cetinjskih okupljanja, na zastave Ukrajine su dometnuli nacističke simbole te to podijelili po društvenim mrežama. Kao što je javnosti dobro poznato, jer svakoga dana crnogorski mediji revnosno izvještavaju o skupovima podrške, u pitanju je laž i podmetačina”, poručili su iz ambasade Ukrajine a prenio portal Antena M.

Ono što jasno možemo zaključiti iz navedenih saopštenja, ali i uvida u originalne slike, jeste činjenica da je neko na zlonamjeran način modifikovao prvobitnu fotografiju kako bi skup podrške Ukrajini na Cetinju predstavio kao veličanje nacističkih simbola.

Iz tog razloga post sa Fejsbuka u kojem je podijeljena fotomontaža dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article