Preozbiljno shvaćena satira: Vozilo EUFOR-a nije se sudarilo s traktorom u BiH

830
eufor-bih-satira

U jeku ruske vojne agresije na Ukrajinu, na društvenim mrežama pojavile su se stranice koje otvoreno glorifikuju akcije Rusije, pritom se trudeći da ismiju svaki potez suprotne strane, uključujući i Zapad koji je nedvosmisleno stao na stranu Ukrajine. Takav primjer je i jedna fejsbuk objava u kojoj je podijeljen naslov članka koji se tiče EUFOR-a i glasi:

„Sokolac: Oklopno vozilo EUFOR-a se prevrnulo u sudaru sa traktorom, povrijeđena tri vojnika“.

Objava je propraćena „srećnim“ emotikonom, a pored toga je napisano i „1:0“.

Podsjećanja radi, dodatne snage EUFOR-a početkom marta raspoređene su na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao mjere predostrožnosti tokom narušene bezbjednosne situacije u Evropi, izazvane krizom u Ukrajini.

Vraćajući se na fejsbuk objavu, tj. na naslov koji je u njoj podijeljen, dolazimo do članka koji je objavljen na portalu Bijeljinanjuz.net.

Ono što možemo zaključiti jeste da je na fejsbuku prenseno ono što je originalni naslov, međutim u samom opisu objave nije naznačeno ono što je suština, a to je da je Bijeljinanjuz zapravo satirični portal.

„O NAMA: BijeljinaNjuz je zabavni satirični portal koji prati najnovija dešavanja u Semberiji, ali i regionu“, natpis je koji se nalazi na dnu portala Bijeljinanjuz

Ovo svakako nije prvi put da smo se bavili objavama, kako medijskim tako i onima na društvenim mrežama, u kojima je satira pogrešno shvaćena i interpretirana na način da preraste u dezinformaciju ili čak lažnu vijest.

Pregledom originalnog članka Bijeljinanjuz portala, kao i uvidom u objašnjenje kakav sadržaj se na tom portalu objavljuje, dolazimo do zaključka da je vijest o sudaru vozila EUFOR-a sa traktorom zapravo samo još jedna u nizu šala. 

Ipak, u objavi na fejsbuku ova vijest nije interpretirana kao šala, već je ozbiljno shvaćena o čemu svjedoči nedostatak oznake da je riječ o satiri.

Zbog toga objavu sa fejsbuka ocjenjujemo kao satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

In this article