mekdonalds-rusija-dezinformacija

Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds u Rusiju je došao 1990. godine i smatra se jednim od obilježja kraja Sovjetskog saveza. Tog hladnog januarskog jutra, na hiljade građana Moskve strpljivo je čekalo red na čuveni ukus brze hrane sa zapada. Sada, 32 godine kasnije 850 restorana u toj zemlji je privremeno zatvoreno, što je odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. 

O tome su pisali svi svjetski mediji, kao i o činjenici da su u Rusiji rad privremeno zaustavile i brojne druge kompanije, što je bila inspiracija za pojedine dezinformatore.  

Na Fejsbuk stranici Neverovali ili da koja broji nešto više od pola miliona pratilaca, objavljena je fotografija brze hrane, koju prati kratak tekst:

U Rusiji na mestu Mekdonaldsa otvorene Srpske Pljeskavice

Ta objava, koja je preko 800 puta podijeljena, ima čak 19 hiljada lajkova i gotovo 500 komentara. 

To su objavili i Informer.rs, Alo.rs, Nsuzivo.rs

Fotografija koja je objavljena na Fejsbuku i ostalim onlajn portalima je vjerodostojna, a informacija koja je prati nije tačna. 

Brza hrana Serb&Я“ Grill House postoji u Moskvi, u tržnom centru Arena Plaza. Kada kliknete na link na sajtu tržnog centra, vidjećete logo, radno vrijeme i podatak da se tu mogu kupiti jela sa Balkana poput ćevapa, ajvara, šopske salate, kao i pasulj sa mesom, što je dostupno i na njihovom veb sajtu. Na istoj stranici vidjećete i Mekdonalds, koji se nalazi u istom prostoru, samo na drugom kraju centra, što je moguće vidjeti na mapi

Na privremeno zatvaranje lanca restorana Mekdonalds, reagovale su ruske vlasti i najavile rebrendiranje u lanac restoranja Ujka Vanja, sa vrlo sličnim logom. 

O tome je pisao i FakeNews.rs, koji je pronašao neke recenzije brze hrane iz gorepomenute objave, iz 2019.godine. 

Zbog svega navedenog, ovu objavu ocjenjujemo kao „dezinformacija“. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article