Od početka pojave koronavirusa, mediji su postali pogodan teren za plasiranje brojnih teza o tome ko je odgovoran za širenje virusa. Jedna od rasprostranjenih teorija je da je američka vojska možda bila ta koja je donijela epidemiju u Vuhan, tokom vojnih igara u oktobru 2019, na kojim je učestvovala delegacija od 300 američkih vojnika.

Portal Standard.rs objavio je 18. marta tekst

Tekst je izvorno objavljen na portalu Asia Times, u formi kolumne u kojoj autor Pepe Eskobar, kroz podsjećanje na izjave kineskih i američkih zvaničnika, podržava teoriju o odgovornosti SAD za širenje virusa.

U tekstu se navodi:

Centar za globalna istraživanja je, u dvije objave, 4. marta i 11. marta, problematizovao porijeklo koronavirusa, tvrdeći da ga je u Kinu možda donijela američka vojska, što je kasnije kao mogućnost naveo i portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Žao Liđijan. Ovaj tvit ohrabrio je brojne medije da, na osnovu ovakve teze, plasiraju teorije o američkom porijeklu virusa. Brojni regionalni mediji izvještavali su o tome, često u tekstovima sa senzacionalističkim naslovima.

S druge strane, istraživači koji utvrđuju porijeklo virusa saglasni su da je najvjerovatnije sve počelo u Kini, povezujući njegovo porijeklo sa pijacom živih životinja u Vuhanu. Iako stručnjaci ne isključuju mogućnost da je virus tu mogla donijeti već zaražena osoba, zasad ne postoje dokazi za takvu tvrdnju. Tu tezu podržava i studija istraživača sa Tehnološkog univerziteta ETH u Cirihu, objavljena početkom marta, kojom se sugeriše da je epidemija u Kini počela u prvoj polovini novembra, dok su ranije pretpostavke bile da je virus prešao sa životinje na prvu osobu tek u drugoj polovini novembra. „Široko rasprostranjena hipoteza da je prva osoba zaražena na životinjskoj pijaci u novembru i dalje je vjerovatna. Naši podaci isključuju scenario da je virus cirkulisao među ljudima duže vrijeme prije toga“, tvrdi profesorica Tanja Stadler.

Sličan je i zvaničan stav Svjetske zdravstvene organizacije:

Budući da zasad tvrdnje da korona virus nije nastao u Kini nijesu podržane istraživanjima niti zvaničnim stavom Svjetske zdravstvene organizacije, objavu portala Standard ocjenjujemo kao „teoriju zavjere“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Standard.rs: Teorija zavjere