Molimo građane da pažljivo provjere “cirkularne” poruke koje dobijaju prije nego što ih proslijede drugima, i tako pomognu u sprečavanju širenja deziformacija o pandemiji koronavirusa.

Brojni korisnici Viber-a i WhatsApp-a tokom prethodna dva dana su dobili poruku sadržine: 

„Molim te, proslijedi kome god možeš, bez obzira znaju li ili ne talijanski. Od pregleda ovog videa, bolnica u Bergamu, koja je na izmaku snaga, će dobiti novce.“

U okviru poruke nalazi se link za pjesmu „Rinascerò, Rinascerai“ (Ponovo ću se roditi, ponovo ćeš se roditi“, koju izvodi Roby Facchinetti. 

Kako stoji u opisu videa na YouTube-u, ali i na Facebook stranici izvođača Robija Fakinetija, pjesma je nastala u znak podrške njegovom gradu Bergamu i svim ljudima koji su pogođeni koronavirusom kojima će pjesma, kako kaže Fakineti, dati potrebnu energiju. 

U opisu videa se pojašnjava da će sav prihod od preuzimanja i autorskih prava biti doniran bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu, za kupovinu medicinske opreme. Navodi se i da je moguće uplatiti donacije na račun bolnice. 

Ono što, međutim, nije tačno u poruci koja je plasirana putem Viber-a i WhatsApp-a, a koja je ubrzo postala viralna, jeste da se klikom na link pjesme na YouTube-u direktno donira bolnici. Donacije se, pa ni u slučaju Bergama, ne mogu izvršiti automatski, klikom na link pjesme. 

Od ovakve poruke i njenog netačnog sadržaja ogradio se i izvođač pjesme, Robi Fakineti, koji je na svom Facebook-u napisao da ima onih koji su i u ovakvoj situaciji pronašli način za stvaranje haosa i nesporazuma: 

„Jasno se ograđujemo od ove netačne informacije, jer jedini način na koji možete pomoći je da legalno preuzmete pjesmu sa ovog linka, koji vodi do autorizovanih digitalnih platformi ili uplatom donacije na tekući račun bolnice Papa Giovanni XXIII u Bergamu“.

Zbog netačne informacije i dovođenja u zabludu korisnika ove dvije platforme, ovakvu objavu, odnosno poruku, ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Viralne objave: Lažna vijest