Molimo građane da pažljivo provjere “cirkularne” poruke koje dobijaju prije nego što ih proslijede drugima, i tako pomognu u sprečavanju širenja deziformacija o pandemiji koronavirusa.

Brojni korisnici Viber-a i WhatsApp-a tokom prethodna dva dana su dobili poruku sadržine: 

U okviru poruke nalazi se link za pjesmu „Rinascerò, Rinascerai“ (Ponovo ću se roditi, ponovo ćeš se roditi“, koju izvodi Roby Facchinetti. 

Kako stoji u opisu videa na YouTube-u, ali i na Facebook stranici izvođača Robija Fakinetija, pjesma je nastala u znak podrške njegovom gradu Bergamu i svim ljudima koji su pogođeni koronavirusom kojima će pjesma, kako kaže Fakineti, dati potrebnu energiju. 

U opisu videa se pojašnjava da će sav prihod od preuzimanja i autorskih prava biti doniran bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu, za kupovinu medicinske opreme. Navodi se i da je moguće uplatiti donacije na račun bolnice. 

Ono što, međutim, nije tačno u poruci koja je plasirana putem Viber-a i WhatsApp-a, a koja je ubrzo postala viralna, jeste da se klikom na link pjesme na YouTube-u direktno donira bolnici. Donacije se, pa ni u slučaju Bergama, ne mogu izvršiti automatski, klikom na link pjesme. 

Od ovakve poruke i njenog netačnog sadržaja ogradio se i izvođač pjesme, Robi Fakineti, koji je na svom Facebook-u napisao da ima onih koji su i u ovakvoj situaciji pronašli način za stvaranje haosa i nesporazuma: 

Zbog netačne informacije i dovođenja u zabludu korisnika ove dvije platforme, ovakvu objavu, odnosno poruku, ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Viralne objave: Lažna vijest