Čipovi, metali i sumnjivi objekti: Patolozi dezinformišu o vakcinama

2092

O sastavu vakcina protiv koronavirusa i dalje se spekuliše na internetu, a od nedavno su sve više rasprostranjene tvrdje da se u vakcini Pfizer nalaze metalne strukture koje podsjećaju na čipove i SIM kartice.

Na Facebooku su objavljeni skrinšotovi snimka sa konferencije patologa održane u njemačkom gradu Reutlingenu u avgustu. U objavi piše:

“Na konferenciji su predstavljeni rezultati OBDUKCIJA ljudi koji su umrli poslije vakcinacije! Rezultati obje analize su ŠOKANTNI, narocito one nastale uzrokpm vakcine BioAterch/ Pfizera u kojima su pronadjeni SUMNJIVI NEPOZNATI OBJEKTI, ČUDNIH STRUKTURA OD KOJIH NEKI PODSJECAJU NA ČIPOVE I SIM KARTICE! Pronadjene su takodjer METALNE STRUKTURE KOJE PLESU VELICINE 0.5 mm! (nano čestice)”.

Skrinšotovi su napravljeni sa video snimka događaja “Konferencija patologa i pravnika”, a na kom su predstavljeni rezultati analize koja je navodno pokazala da se u Fajzer vakcini nalaze sumnjive metalne strukture, koje su predstavili patolozi – Arne Burkhardt i Walter Lang.

Tvrdnje da vakcine protiv COVID-19 sadrže čipove i metale nijesu nove i dio su široke lepeze teorija zavjere kojima se pokušava ojačati antivakserski pokret. Kad je u pitanju Fajzer vakcina, portparol te kompanije je jednom prilikom saopštio da njihova vakcina, koju su razvili sa njemačkim partnerom Biontekom, nema u sebi bilo kakve metale. To se može vidjeti i iz obaveznog i javno dostupnog sastava vakcine.

Tvrdnjama da vakcine sadrže neku vrstu čipa u više su se navrata bavile razne platforme za provjeru činjenica. Wilbur Chen, naučnik koji proučava zarazne bolesti na Univerzitetu Marilend u Centru za razvoj vakcina i globalno zdravlje, rekao je za američki PolitFact, koji se u aprilu bavio navodima da Sjedinjene Američke Države razvijaju “vakcinu sa čipom”, da je ideja o vakcini koja sadrži RFID tehnologiju (Radio-frequency identification technology) nerazumna:

„Čak je i najmanja verzija RFID čipova prilično velika da se nijedna nikada ne bi uklopila u iglu za vakcinu – te su igle vrlo male. RFID čipovi, koji se rutinski koriste za praćenje kućnih ljubimaca, mali su poput zrna riže … ili, drugim riječima, veliki su kao zrno pirinča, a nijedna upotrebljiva igla za vakcinu nije tako velika u prečniku“, rekao je on.

U prilog ovome govori i podatak da su naučnici Univerziteta Kolumbija 7. maja 2021. godine objavili da su razvili najmanji čip na svijetu (koji još nijesu u upotrebi), zapremine 0,1 milimetara kubnih, koji se u ljudsko tijelo ubrizgava hipodermijskom iglom radi praćenja zdravstvenog stanja.

Patolog Konrad Steinestel iz bolnice Bundesver u Ulmu, komentarisao je fotografije koje navodno dokazuju prisustvo stranih tijela u vakcinama, i naveo da se najvjerovatnije radi o prašini:

„Uopšte nije bilo rečeno kako je vakcina primijenjena na preparat? Je li dodat materijal za pričvršćivanje ili rastvor za fiksiranje? Na kojoj temperaturi je dodato? Je li prethodno promućkano ili ne? Sve su to stvari koje su izuzetno važne. Koliko je dugo bio otvoren? Je li odmah bio prekriven? Ili je osušen na vazduhu“, pitao je on i rekao da ne razumije nalaze „konferencije patologa“.

Prikazan je i navodni snimak krvi vakcinisane osobe, na osnovu kog se govorilo o nečistoćama u krvi vakcinisane pacijentkinje i pominjanju grafen oksida. Kao što smo već pisali u jednoj od ranijih analiza, nijedna vakcina protiv COVID-19 koja se koristi širom svijeta ne sadrži grafen oksid, pa ovakve tvrdnje saopštene na „konferenciji patologa“ nijesu tačne.

A o kakvoj se konferenciji patologa radi, objasnio je njemački portal za provjeru činjenica BR24, koji navodi da je „konferencija patologa“ povezana sa dva udruženja poznata po dezinformisanju o pandemiji COVID-19. Iako se kao mjesto održavanja konferencije navodi Institut za patologiju u Reutlingenu, B24 objašnjava da se ne radi o institutu povezanim s klinikom ili istraživačkim centrom u Reutlingenu, već da se radi o privatnoj ustanovi profesora patologije Arnea Burkhardta, jednog od aktera snimka. I Correctiv piše da su Burkhard i Lang članovi udruženja „Ljekari i naučnici za zdravlje, slobodu i demokratiju”, čiji su članovi više puta širili lažne i nepotkrijepljene tvrdnje o pandemiji i mjerama protiv širenja koronavirusa.

Zbog činjenično pogrešnih tvrdnji, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu ocjenjujemo i kao teoriju zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.