Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma nije najavio zastrašujući sajber napad

1036

Internetom već duže vrijeme cirkuliše snimak koji navodno dokazuje da postoje planovi o globalnim sajber napadima i katastrofama u odnosu na koje će COVID kriza izgledati zanemarljivo, a za koje će, naravno, opet biti odgovorni bogati i moćni pojeidinci.

Tako je na Facebooku objavljen kratak video snimak dijela govora osnivača Svjetskog ekonomskog foruma, Klausa Švaba:

„Svi znamo, ali ipak nedovoljno obraćamo pažnju na sveobuhvatni scenario zastrašujućeg sajber napada, što bi potpuno zaustavilo snabdijevanje električnom energijom, transport, bolničke usluge, naše društvo u cjelini. COVID kriza bi izgledala kao mali poremećaj u poređenju sa velikim sajber napadom. Da bi iskoristili COVID krizu kao pravovremenu priliku da razmisle o poukama o društvenoj bezbjednosti, zajednica može razgovarati i poboljšati spremnost za potencijalnu sajber pandemiju.“

Video je objavljen uz opis „Poslušajte ovo zlo, dijeli, budi tv drugima“, odnosno insinuaciju da je predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma najavio sajber napad na svjetski energetski sistem. Međutim, ovaj njegov citat je istrgnut iz konteksta, iz njegovog govora koji je u julu prošle godine Švab održao na konferenciji „Sajber poligon“.

On je tada, kako se i može čuti u njegovom originalnom govoru, pričao o ranjivosti sajber prostora i potrebi povećanja nivoa zaštite javnih i privatnih objekata od mogućih mrežnih napada. On tom prilikom nije najavio niti ukazao da je u pripremi neki sajber napad velikih razmjera, već samo skrenuo pažnju na potencijalne rizike koji postoje zbog nebezbjednosti sajber prostora.

Švab je istakao da je pandemija COVID-19 razotkrila veliku ranjivost u digitalnom svijetu i kao primjer naveo ransomware napade na bolnice, školske sisteme, električnu mrežu. Ovakvo tumačenje njegovog govora koje čitaoce navodi na zaključak da se radi o zlom planu je u potpunosti neutemeljeno.

Konferencija „Sajber poligon“ je događaj koji učesnicima pruža mogućnost da usavršavaju svoje praktične vještine za ublažavanje ciljanog napada lanca snabdijevanja na korporativni ekosistem u realnom vremenu. Sajber poligon se fokusira na odgovor u slučaju globalnog sajber napada i svake godine obuka okuplja širok spektar predstavnika globalnih poslovnih i vladinih agencija.

Ovu objavu ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica