Civili “patriote”, a ne vojnici: Manipulacija fotografijom iz Poljske

1597

Protesti koji se širom Evrope dešavaju zbog mjera za suzbijanje koronavirusa redovno se pokušavaju zloupotrijebiti kako bi se dokazalo da građani ne žele da se vakcinišu, da ne vjeruju u pandemiju, da ne žele da se pridržavaju pravila koja sprječavaju širenje virusa…

U ovakve zloupotrebe dezinformatori često umiješaju policiju, a sada je na red došla i vojska.

Na Fejsbuku se skoro dvije hiljade puta podijelila fotografija iz Poljske, na kojoj se vidi kako se grupa uniformisanih lica suočava sa policijom na jednom od protesta.

Ali, da li se na fotografiji stvarno vide poljski vojnici?

Iz polsjkog Ministarstva odbrane potvrdili su da “blokadu između policije i demonstranata” nisu napravili vojnici.

“Ljudi koji se vide na fotografiji nisu poljski vojnici”, saopštili su iz ministarstva.

Dodatno, pojašnjavaju iz ministarstva, u Poljskoj zakoni ne zabranjuju nišenje uniformi koje poljska armija više ne koristi.

U pitanju su, kako piše DPA, pripadnici “patriotske” organizacije “Pancerni Poznan” koji učestvuju na svim protestima protiv mjera za suzbijanje virusa a koja je osnovana proišle godine. Fotografija je nastala u martu, tokom jednog od protesta u poljskoj, što se može vidjeti u videu na YouTube-u.

Dakle, nisu u pitanju poljski vojnici već civili u uniformama koji sebe nazivaju “patriotama”.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.