Ne, britanska vlada nije priznala da će u tećem talasu umirati vakcinisani

1286

Broj vakcinisanih protiv COVID-19 se svakodnevno uvećava, a čini se da pod ruku sa brojem vakcinisanih ide i broj dezinformacija o vakcini.

Svakodnevno se surijećemo sa izvrnutim porukama zvaničnika, fotošopiranim fotografijama, iznošenjem lažnih podataka o vakcinama.

Na društvenim mrežama se više od 500 puta podijelio post sa naslovom:

„Britanska vlada priznaje da će „smrtnost“ u trećem valu biti dominantna kod onih koji su se cijepili“.

Tekst je objavio portal Croativ a u njemu se navodi da britanska naučna zajednica objavila dokument u kojem se predviđa da će u trećem talasu pandemije većina smrtnih slučajeva biti oni koji su se vakcinisali. Tvrde i da su to predviđanja Univerziteta Vorvik, Imperial koledža u Londonu i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

Ovim istraživanjem i predviđanjima bavili su se faktčekeri iz FullFacta, a pišu da se prethodno video sa ovakvim tvrdnjama dijelio na Instagramu.

dokumentu se navodi, a nije napomenuto u tekstu Croativa, da se očekuje da do trećeg talasa broj vakcinisanih bude visok i da bi zbog toga većina hospitalizovanih bili oni koji su primili vakcinu.

FullFact podsjeća da vakcine nisu 100 odsto efikasne i da bi izbog toga mali udio vakcinisanih mogao završiti u bolnici. 

Sličnom objavom se bavio i Rojters koji je objasnio i da vakcine nisu jednako efikanse za druge sojeve virusa, poput južnoafričkog, i da bi to takođe moglo značiti da jedan dio vakcinisanih ipak može biti hospitalizovan.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.