Covid-19 ne gleda u kojeg boga vjerujete: Od virusa umirali sveštenici svih religija

1388

Pandemija koronavirusa, kroz vizuru religijskih zajednica, imala je različita tumačenja. Bilo je odgovornih, ali i neodgovornih religijskih vođa, sveštenih lica, vjernika.

Covid-19 je u našem regionu odnio veliki broj života, a među njima su se našli i sveštenici.

Ipak, društvenim mrežama počele su se širiti tvrdnje da „samo pravoslavni klir umire od Covida“.

“Sad se svi kao nešto iščuđuju kako samo Pravoslavni klir umire od ove GOVNID izmišljotine. Licemerno. Jesu li glavni satanisti ovog sveta rekli JAVNO da im je najveća prepreka Pravolavlje? Jesu, i to više puta. I evo da ponovim – JAVNO SU IZJAVLJIVALI!”, stoji u propratnom tekstu.

Objavu prati fotografija preminulih pravoslavnih sveštenika i čelnika Srpske pravoslavne crkve, Irineja Gavrilovića i Amfilohija Radovića.

Ipak, ove tvrdnje daleko su od istine.

Kako je BBC još u martu objavio, tada je od posljedica koronavirusa u Velikoj Britaniji preminulo 50 sveštenika. Takođe, američki časopis koji se bavi religijom je u maju pisao i smrti više sveštenika od posljedica koronavirusa u toj zemlji. Prema izvještijma religijskog portal Rome reports iz juna, koronavirus je u Italiji do ljeta ubio 120 sveštenika. Da Covid-19 ne bira religiju pokazuju i podaci da je u Iranu od posljedica ove bolesti preminuo i jedan od najistaknutijih vjerskih vođa, Ajatolah Hašem Bataji Golpajegani. Od posljedica koronavirusa imami su umirali u Turskoj i Engleskoj. .

Dakle, tvrdnje da Covid-19 ubija samo pripadnike jedne religije apsolutno su netačne.

Ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere