Mjere za suzbijanje koronavirusa, naročito zaključavanje i zabrana kretanja u određenom periodu dana, izuzetno su nepopularne u javnosti, a kao takve često su izvor različitih manipulacija.

Širenje Covida-19 u Podgorici dovelo je, za sada, do ograničenja kretanja građana od 19 do 5 časova, zabranu međugradskog saobraćaja vikendom.

Društvenim mrežama od sinoć se se širi navodni „printscreen“ sa portala Vijesti u kojem se tvrdi da će se kretanje u Podgorici zabraniti od 13 do 5 časova tokom od 2. decembra.

„S obzirom na trenutno stanje u državi i glavnom gradu, NKT je donio vanrednu odluku da se Podgorica sa blizu 5000 zaraženih zatvori od 02.12. u 00:00 (noć između utorka i srijede) do ponedjeljka 07.12. Zatvaranje podrazumijeva ulazak i izlazak iz te opštine. Takođe, policijski čas će trajati od 13h do 5h ujutro“, navodi se u sadržaju koji se dijeli među građanima.

Raskrinkavanju je iz Nacionalnog koordianiconog tijela za zarazne bolesti (NKT) potvrđeno da nisu donošene vanredne odluke o novim mjerama i dodatnom zatvaranju Podgorice.

Takođe, iz Vijesti su, odgovarajući na pitanja Raskrinkavanja o ovoj objavi, potvrdili da na njihovom portalu Vijesti online nije objavljen ovakav sadržaj i da su u pitanju montaže.

Mjere i preporuke za suzbijanje koronavirusa, na zvaničnoj stranici Vlade Crne Gore posljednji put su ažurirane 25. novembra i u njima nema nijedne mjere koje se pominju u spornoj objavi.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest