Crna Gora ne planira uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa

1947

U prilog tome da neprovjerene informacije, lažne vijesti i teorije zavjere o vakcinama već mjesecima dominiraju društvenim mrežama govori podatak da je tim Raskrinkavanja od početka godine, identifikovao i razotkrio više od 120 dezinformacija o vakcini protiv COVID-19.

Jedna od takvih objava podijeljena je nedavno na Facebook-u, a u njoj se tvrdi da će nova skupštinska većina pribjeći represivnoj metodi, kao što je to (Aleksandar) Vučić uradio u Srbiji, te da će na listu obaveznih vakcinacija zaraznih bolesti dodati i vakcinaciju protiv koronavirusa.

Ova objava podijeljena je dan uoči sjednice Skupštine Crne Gore zakazanoj za 17. maj, a na čijem dnevnom redu se našao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić, predstavljene su izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a ministarka je istakla da one definišu obavezu nošenja zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Prema njenim riječima izmjenama zakona sveobuhvatnije je određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije. Takođe, predloženim izmjenama bliže se određuje karantin, kao i definiše kućna samoizolacija i sl, izvijestili su mediji.

Dakle, tokom skupštinske rasprave u dijelu koji se odnosio na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ni u jednom dijelu nije bilo ni riječi o tome da se planira uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa.

Na jučerašnjoj sjednici (27. maj) Skupština Crne Gore podržala je odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima su povećane novčane kazne za njihovo nepoštovanje.

Tačno je da je u susjednoj Srbiji vakcinacija obavezna za neke kategorije stanovništva, kao i da se razmatralo uvođenje obavezne vakcinacije za opštu populaciju, međutim ona se i dalje odvija po principu dobrovoljnosti.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori svakodnevno ističu da je vakcinacija stanovništva preporučena i dobrovoljna i u slučajevima ukoliko ste već bili zaraženi koronavirusom.

Još prilikom nabavke prvih doza vakcina protiv koronavirusa ministarka Borovinić Bojović je naglasila da je vakcinacija dobrovoljna.

Više informacija o vakcinaciji dostupno je ovdje.

Pošto su netačne i neosnovane tvrdnje da se u Crnoj Gori planiraju represivnije metode koje bi uključivale obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa, niti u ovom trenutku ima ikakvih naznaka da bi zdravstvene vlasti mogle donijeti ovakvu odluku ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.