Crna Gora ne planira uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa

2279

U prilog tome da neprovjerene informacije, lažne vijesti i teorije zavjere o vakcinama već mjesecima dominiraju društvenim mrežama govori podatak da je tim Raskrinkavanja od početka godine, identifikovao i razotkrio više od 120 dezinformacija o vakcini protiv COVID-19.

Jedna od takvih objava podijeljena je nedavno na Facebook-u, a u njoj se tvrdi da će nova skupštinska većina pribjeći represivnoj metodi, kao što je to (Aleksandar) Vučić uradio u Srbiji, te da će na listu obaveznih vakcinacija zaraznih bolesti dodati i vakcinaciju protiv koronavirusa.

“Moja strahovanja su opravdana, s obzirom na aktuelnu situaciju u kojoj alternativni narativ ne postoji, već su vlast i opozicija, sve državne institucije, univerzitet, vojna, crkva, slobodni intelektualci, mediji i nevladini sektor SVI zajedno na istom fonu to jest među njima je postignut opšti konsenzus oko same pandemije, te su im ciljevi zajednički“, navodi se u objavi.

Ova objava podijeljena je dan uoči sjednice Skupštine Crne Gore zakazanoj za 17. maj, a na čijem dnevnom redu se našao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić, predstavljene su izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a ministarka je istakla da one definišu obavezu nošenja zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Prema njenim riječima izmjenama zakona sveobuhvatnije je određena nadležnost inspekcija i komunalne policije, čiji je cilj dodatno snaženje kontrolne i kaznene funkcije. Takođe, predloženim izmjenama bliže se određuje karantin, kao i definiše kućna samoizolacija i sl, izvijestili su mediji.

Dakle, tokom skupštinske rasprave u dijelu koji se odnosio na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ni u jednom dijelu nije bilo ni riječi o tome da se planira uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa.

Na jučerašnjoj sjednici (27. maj) Skupština Crne Gore podržala je odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima su povećane novčane kazne za njihovo nepoštovanje.

Tačno je da je u susjednoj Srbiji vakcinacija obavezna za neke kategorije stanovništva, kao i da se razmatralo uvođenje obavezne vakcinacije za opštu populaciju, međutim ona se i dalje odvija po principu dobrovoljnosti.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori svakodnevno ističu da je vakcinacija stanovništva preporučena i dobrovoljna i u slučajevima ukoliko ste već bili zaraženi koronavirusom.

“Vakcinacija je dobrovoljna i preporučena. Imajući u vidu ozbiljne zdravstvene rizike i činjenicu da je moguće ponovo se zaraziti virusom COVID-19, savjetuje se da treba da primite vakcinu bez obzira na to što ste već preležali bolest. Stručnjaci još ne znaju koliko dugo traje stečeni imunitet nakon preležane bolesti, iako su slučajevi ponovne zaraze rijetki. Prirodni i imunitet stečen vakcinacijom oba predstavljaju važan faktor u sprečavanju širenja virusa”, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Još prilikom nabavke prvih doza vakcina protiv koronavirusa ministarka Borovinić Bojović je naglasila da je vakcinacija dobrovoljna.

“Naša preporuka će biti da se građani vakcinišu, ali vakcinacija je dobrovoljna. Obezbijedićemo vakcinisanje svih građana koji budu htjeli da se vakcinišu. I mi smo pristupili ozbiljno i odgovorno rješavanju ovog problema i uklopili se u stav aktuelan u cijelom svijetu, da se transmisija onemogući, a potpuno je jasno da je rješenje dobra vakcinacija“, kazala je u ranijim izjavama za medije ministarka.

Više informacija o vakcinaciji dostupno je ovdje.

Pošto su netačne i neosnovane tvrdnje da se u Crnoj Gori planiraju represivnije metode koje bi uključivale obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa, niti u ovom trenutku ima ikakvih naznaka da bi zdravstvene vlasti mogle donijeti ovakvu odluku ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.