Crna Gora nije potpisala izjavu da je spremna da primi izbjeglice iz Avganistana

1002

Na dešavanja u Avganistanu trenutno su usmjerene oči cijelog  svijeta. Takođe, česta su i tema dezinformacija i lažnih vijesti. 

Tako je portal Volim Podgoricu objavio vijest sa naslovom: 

Crna Gora potpisala izjavu da je spremna da primi izbjeglice iz Avganistana 

U tekstu se dalje navodi: 

Crna Gora je potpisala izjavu o nesmetanom prijemu državljana Avganistana koji napuštaju ovu zemlju nakon što su Talibani preuzeli vlast na kompletnoj teritotiji uključujući i glavni grad Kabul. Ovu informaciju objavio je Stejt Department. Izjavu je potpisalo 97 država i Evropska unija, a iz regiona to nisu uradile Srbija i Bosna i Hercegovina.

To, međutim, nije tačna informacija. 

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore objavilo je na svom vebsajtu saopštenje: 

Ministarstvo vanjskih poslova informiše javnost da se pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt Department, Crna Gora nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom. Shodno navedenoj izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.

U saopštenju se dodaje da Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbjeglice kako je to  navedeno u pojedinim medijima. 

Objavu sa portala Volim Podgoricu, ocjenjujemo kao dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja.U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.