Nema dokaza da su tragedije u Pljevljima povezane sa sektom

893

Dva tragična događaja koja su se desila u razmaku od nepunih mjesec dana potresla su Crnu Goru. Naime dvije mlade osobe skočile su sa mosta na Tari i na taj način sebi oduzele život.  

Pomenuti događaji bili su povod da se pojedini mediji počnu baviti istraživanjem i uzrocima koji su doveli do tragičnih ishoda, pa je tako portal Objektiv.rs objavio da su tinejdžeri zbog sekte skočili sa mosta

U samom tekstu iznešeni su brojni podaci kojima autor teksta navodno potkrijepljuje svoju tvrdnju, a ovaj portal podijelio je i fotografiju tragično nastradale djevojke što nije praksa u ovakvim slučajevima.

Zbog svega toga, oglasili su se i iz Uprave policije Crne Gore, saopštenjem u kom stoji,  da ništa ne ukazuje na to da je u pitanju djelovanje sekte ili neki internet izazov. 

Saopštenje Uprave policije u kojem demantuju sve novinske natpise koji direktno ili indirektno ukazuju da djelovanje sekte stoji iza pomenutih samoubistava, prenijeli su crnogorski mediji.

Uzimajući u obzir navode iz saopštenja Uprave policije Crne Gore, koji jasno ukazuju da nadležni trenutno ne raspolažu podacima da iza tragičnih događaja stoji djelovanje sekte, objavu sa portala Objektiv ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.