„Crna masa“ je zapravo dječja igračka

Grafen oksid, nova je omiljena tema onlajn dezinformatora.

478

Grafen oksid, nova je omiljena tema onlajn dezinformatora.

Redovno čitamo tvrdnje da ga ima u vakcinama i da se njime truju oni koji ih prime, a ovakve neistine raskrinkali smo u više navrata.

Ovoga puta, na Fejsbuku se dijeli video crne mase u staklenoj posudi koja reaguje na magnet.“G.R.A.F.E.N. O.K.S.I.D. ili Black Goo”, tvrdi se u opisu snimka„Grafen oksid je hemijski modifikovani grafen koji u sebi sadrži funkcionalne grupe kiseonika kao što su epoksidi, alkoholi i karboksilne kiseline“, jasna je definicija na poznatom sajtu Sciencedirect.

Šta je grafen, slikovito je objašnjeno u ovom videu.

Na snimku koji se dijeli, svakako nije grafen oksid, već „crna masa“ iz domaće radinosti.

Štaviše, na YouTube-u postoji recept i precizno objašnjenje kako možete napraviti istu ovakvu masu u svom domu.

Sve što vam je, prema receptu sa YouTube-a, protrebno je nešto više od 100 grama lijepka, trećina šoljice vode, dvije kašike gvožđe oksida i tečni skrob. Oksidirano gvožđe je upravo to što ovoj masi daje magnetna svojstva.

Sličnim objavama se bavio France24 koji je dokazao da nije u pitanju grafen oksid, objašnjavajući da na internetu postoje stotine recepata po kojima se može napraviti ovakva masa koja služi kao – dječja igračka.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

08/10/2021

Ocjena:

Lažna vijest