Slučaj „nanogica“: Voditeljka na nozi ima obični transmiter

1413
mrna-vakcine-lazna-vijest

U moru dezinformacija, u kojem dominiraju neistine vezane za pandemiju i vakcinu, česta su pojava i objave kojima se pokušavaju diskreditovati pojedinici, nekada i mediji.

Primjer takve manipulacije je fotografija prezenterke na američkoj televiziji Fox koja se dijeli uz tvrdnju da je vodila program noseći nanogicu kakva se stavlja osobama koje se osude na kućni pritvor.

„VODITELJICA NA FOXU..ZVANA “NANOGICA” !!!“, opis je fotografije.

U pitanju je prezenterka sa Foxa u Sent Luisu, Džejmi Travers, koja na tom kanalu vodi vremensku prognozu. I ne, ona ne nosi „nanogicu“. Iz TV kuće u kojoj Travers radi, objasnili su da je u pitanju takozvani IFB transmiter koji je veza između režije i „bubice“ koju voditelji nose u uvu.

„Sprava na fotografiji je transmiter, koji obično nose reporteri koji se javljaju uživo, voditelji i meteorolozi u studiju“, objasnila je direktorka vijesti u televiziji Fox2, Odri Privič za USA Today.

Ovo nije prvi put da se manipuliše fotografijama na kojima prezenteri nose ovakav transmiter. Ranije su se dijelile fotografije Sesili Tinan, sa TV 6ABC, koja je na svojoj Fejsbuk stranici pojasnila da ova naprava, kod voditelja koji sjede, stoji pričvršćena na stolu.

„Ali ja moram da se krećem, a moja oprema za mikrofon je već na mom zglobu na ruci“, napisala je ona 2016.

S obzirom na činjenicu da se radi o standardnom dijelu opreme za prezentere a ne o nanogici za kriminalce, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.