Crveni krst nije priznao da “miješaju vakcinisanu i nevakcinisanu krv” 

260

Transfuzija krvi spašava veliki broj hirurških bolesnika, povrijeđenih, oboljelih od raka, leukemije… Krv mogu donirati zdravi ljudi, starosti od 18 do 65 godina, nakon laboratorijskog i ljekarskog pregleda. 

No, na društvenim mrežama uvijek postoji neko izmišljeno “ali”, kao i navodno nove informacije i saznanja kojima antivakseri pokušavaju uticati na volju vakcinisanih osoba da doniraju dragocjenu tečnost, koja je prijeko potrebna. 

Nedavno smo pisali da ne postoje “nova pravila na Evropskom nivou” kojima se vakcinisanima zabranjuje da doniraju krv. 

Sličan narativ sad se vezuje za drugi kontinent, pa smo pronašli sljedeću tvrdnju: 

“Zvaničnik američkog Crvenog krsta potvrdio je novinaru da ne odvajaju krv na osnovu statusa vakcinacije protiv COVID-19. 

Jedini način da dobijete krv “koja nije vakcinisana” jeste da donirate za sebe ili od nevakcinisanog člana porodice, kaže zvaničnik. 

Priznanje je usledilo nekoliko dana nakon što je otkriveno da Američki Crveni krst sada pita davaoce krvi da li su ikada primili Covid mRNA vakcinu dok se posledice katastrofalne vakcine nastavljaju širiti društvom”. 

Riječ je o članku portala Nulta tačka, koji konstantno širi dezinformacije i teorije zavjere, koje potom preuzimaju korisnici društvenih mreža (arhivirano ovdje). 

Prije svega, ne postoji nikakva potreba da se “odvaja” ili “miješa” (kako to stoji u naslovu članka) krv nevakcinisanih i vakcinisanih osoba na osnovu statusa vakcinacije protiv koronavirusa, niti je zvaničnik američkog Crvenog krsta priznao da to rade. 

Da je potpuno bezbjedno primiti krv od donora koji je vakcinisan protiv koronavirusa pisali smo više puta. 

Tačno je da postoje upitnici o tome da li su potencijalni donatori vakcinisani, i ukoliko jesu koja je vakcina u pitanju. 

Na zvaničnom sajtu američkog Crvenog krsta navodi se sljedeće: 

„Ako ste primili vakcinu protiv kovida moraćete da navedete ime proizvođača kada dođete da donirate krv. U većini slučajeva nema odlaganja vakcinacije za osobe koje su primile vakcinu protiv kovida sve dok su bez simptoma i osjećaju se dobro za vrijeme doniranja krvi“. 

Da se situacije nije promijenila, te da postoje iste mjere predostrožnosti potvrdio je i portparol Crvenog krsta Danijel Para 21.februara u izjavi sa USA Today. 

On je objasnio da postoje mjere predostrožnosti za ljude koji su primili vakcinu sa živim atenuiranim virusom ili ne znaju ko je proizveo vakcinu koju su primili. 

“U tim rijetkim slučajevima od potencijalnih davalaca se traži da sačekaju dvije nedjelje nakon primanja vakcine prije nego što doniraju krv. Para je objasnio da je odlaganje u skladu sa smjernicama Uprave za hranu i ljekove i da se odnosi i na primaoce drugih živih vakcina protiv virusa”, dodaje se u tekstu. 

Smjernice američke Uprave za hranu i ljekove kažu da samo ljudi koji ne znaju koju vrstu vakcine su primili ili su vakcinisani živom atenuiranom vakcinom protiv COVID-19 moraju da sačekaju dvije nedjelje nakon vakcinacije da daju krv. 

Na sajtu Crvenog krsta u Crnoj Gori i dalje su dostupna uputstva koja su objavljena još 2020. godine a kojima je propisano kada se i u kojim slučajevima odgađa doniranje, odnosno na koji period. 

Članak portala Evropa, kao i objava na društvenim mrežama dobijaju ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article