Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, planirao je posjetu Ukrajini, koja je u posljednji momenat otkazana. Ta vijest rasplamsala je novu teoriju.  

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa televizije France 24, a ako je vjerovati tonu koji je na francuskom i ruskim titlovima, Makronu se smiješio fatalni scenario. Video prati tekst:  

Ukrajinske vlasti pripremale su pokušaj atentata na francuskog predsjednika tijekom očekivanog posjeta Macrona Ukrajini – Francuskoj 24. Navodi se da je zbog toga francuski predsjednik otkazao posjet Ukrajini uz obrazloženje da je riječ o sigurnosnom pitanju. Francuski mediji javljaju da je šef GUR-a Budalov radio na operaciji eliminacije Macarona, a nadzirao je i atentatore. Cijeli plan pokvario je bivši vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni koji je svojim kanalima prosljeđivao informacije Francuzima.  
Pukla ljubav 

U drugoj objavi tvrdi se da je atentat na Makrona bio spreman, a da je za to trebalo da se optuži Rusija, kako bi Kijev dobio novu podršku zapada.  

Tenziju je podgrijao Putinov čovjek broj dva, Dmitrij Medvedev, koji je na X-u napisao:  

“Čini se da se Makron toliko uplašio stvarnog ili pretpostavljenog atentata u nacističkom Kijevu da ne samo da je otkazao svoje putovanje tamo, već je odlučio i da podijeli nuklearni kapacitet sa drugim Evropljanima…” 

Međutim, izvještaj sa francuske televizije je lažan i France 24 nije izvijestila o eventualnom smaknuću francuskog predsjednika.  

Radi se o deepfake snimku, koji je moguće kreirati uz pomoć nekog od alata vještačke inteligencije. Voditelj u spornom videu navodno izgovara navode povezane sa atentatom, a zatim se smjenjuju snimci nekog od prethodnih sastanaka Makrona i predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, kao i ispis o atentatu. 

Da se radi o deepfake-u, potvrđeno je iz same medijske kuće i to iz više navrata. U jednom od demantija se kaže:  

“Naš kolumnista dešifruje pokušaj dezinformacije čiji je žrtva bio naš kanal France 24, kao i predsjednik Emanuel Makron. Obmana, izmišljena zahvaljujući vještačkoj inteligenciji,  kaže da je naš medij nedavno objavio da je francuski šef države mogao da bude meta pokušaja atentata tokom planirane posjete Ukrajini ove nedjelje. Lažna informacija koja se, uprkos svemu, i dalje prenosi na internetu, posebno na proruskim propagandnim sajtovima. Sve su češći „deepfakes” koji ciljaju političke ličnosti i koriste priznate medije.” 

Deepfake je potvrdio i voditelj Žulijan Fanćiuli, čiji lik i glas zu zloupotrijebljeni. On je na X-u podijelio analizu svojih kolega u kojoj se objašnjava da je u pitanju laž i uz hashtag #deepfake napisao:  

Dobro došli u novi svijet… 
Na nama medijima je da se borimo protiv dezinformacija. 

Po svemu sudeći, zloupotrijebljen je isječak iz vijesti, u kojem Fanćiuli sa sagovornikom razgovara o situaciji u Gazi. 

Kolege iz italijanskog Open-a i španskog Newtral-a takođe su dokazivale da nije spreman atentat na Makrona u Ukrajini. 

Zbog svega navedenog sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article