Pravila i dalje ista: Vakcinisanima nije zabranjeno da doniraju krv 

252

Osobe koji su odlučile da se vakcinišu protiv korona virusa i na taj način zaštite sebe i ljude u svom okruženju suočili su se sa paradoksom, da upravo oni budu stigmatizovani i predstavljeni kao faktori ugrožavanja drugih. 

Vakcinisani, kako se tvrdi u Fejsbuk  objavama, sada ne mogu donirati krv i to je navodno odluka koja važi u evropskim državama. 

“Obavjest na Evropskom nivou! Svi koji su primili vakcinu ne mogu više davati krv!”, piše u objavi. 

Ova tvrdnja niti je nova, niti je tačna.  

Korisnici društvenih mreža su i ranije dijelili slične informacije, navodeći da je Crveni krst i to u različitim djelovima svijeta zabranio vakcinisanima da doniraju krv, na šta smo više puta ukazivali

Pretragom važećih direktiva i smjernica na evropskom nivou dolazimo do zaključka da objava sadrži netačne informacije. Posljednji važeći set smjernica koji stiže sa zvanične evropske adrese, Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) je jasan – pojedinaci koji su prethodno primili neku od kovid vakcina mogu donirati krv, ali nakon određenog perioda.  

Države članice EU su pojedinačno odredile period koji je neophodan da prođe nakon vakcinacije nekom od kovid vakcina, kako bi osoba mogla donirati krv.  

Činjenica je da nijedna država nije onemogućila vakcinisanima da budu davaoci krvi. 

Tako, na primjer, u Irskoj osobe koje su primile neku od kovid vakcina mogu donirati krv 48 sati nakon vakcinacije. Period čekanja nakon vakcinacije protiv drugih bolesti i virusa varira i prema podacima dostupnim na zvaničnom vebsajtu Irskog centra za transfuziju krvi traje najduže do 12 mjeseci ili dok se zdravstveno stanje potencijalnog donatora ne procijeni kao dobro. 

Na Malti važi isti kriterijum za pojedince koji žele da doniraju krv, a prethodno su se vakcinisali. Na vebsajtu ministarstva zdravlja Malte je istaknuto da je neophodno da prođe period od 48 sati. 

Iako je Crveni krst međunarodna organizacija, djelovanje misija Crvenog krsta u svim državama je nezavisno i na tom principu funkcionišu i kada je u pitanju donošenje odluke o tome da li vakcinisani mogu biti donori krvi.   

Na sajtu Crvenog krsta u Crnoj Gori i dalje su dostupna uputstva koja su objavljena još 2020. godine a kojima je propisano kada se i u kojim slučajevima odgađa doniranje, odnosno na koji period. 

Dakle, krovna institucija na evropskom nivou je dala smjernice državama EU da vakcinisane osobe mogu donirati krv, uz preduslov da pređe nekoliko sedmica nakon imunizacije donora. Na primjeru pomenutih država u EU, jasno je da nisu onemogućile pojedinicima koji su primili vakcinu da budu i donori krvi. 

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article