Dok se brojne zemlje suočavaju sa raznim problemima, o kojima čitamo u popularnim izdanjima svjetskih magazina, Irska ima jedan koji nije tako svakodnevan. Sudeći po analizama i vladinim preporukama, sva je prilika da će se kvota stoke morati smanjivati i to zbog klimatskih promjena. Jer – krave emituju metan, metan truje okolinu i tako u krug.  

U posljednje vrijeme zbog tih najava negoduju farmeri. Upalili su traktore i gledaju kako da sačuvaju svako grlo stoke koje mogu. Ova informacija stigla je i do nas, pa neki korisnici društvenih mreža kažu:  

Irski farmeri prosvjeduju zbog vladinog plana,da zakolju milijun goveda,kako bi smanjili emisije metana… 

Vladin plan definitivno nije klanje milion goveda, kao što se navodi u objavi. Vlada je predložila farmerima ili da uvećaju površinu za ispašu u odnosu na broj grla, kako bi se koncentracija metana smanjila, odnosno bolje rasporedila, ili u krajnjem – moraće se posegnuti za skraćivanjem broja grla. Tačna brojka nije poznata. U dokumentima u kojima se o tome raspravljalo pominjala se brojka od 200 hiljada grla kroz tri godine. To nije zvanična procjena, ali svakako je daleko od miliona, koji se spominje u spornoj objavi.  

Poljoprivredni sektor u Irskoj doprinosi sa preko 37 odsto emisije štetnih gasova, dok je ostrvska zemlja na prvom mjestu u EU kada je u pitanju emisija metana po glavi stanovnika. Razlog tome je uglavnom uzgoj stoke. Prema klimatskom akcionom planu vlade, emisija štetnih gasova mora biti smanjena za 25 odsto do 2030.  

Sve su to veliki zadaci koji očekuju Irce, a put sigurno neće biti lak. To na svojoj koži trenutno osjećaju farmeri koji protestuju i kojima sigurno nije lako. Sigurno im nije lako kao nekim dezinformatorima da proizvoljno izbacaju podatke i, kao u ovom slučaju, upetostručavaju (i to nezvanične) brojke.  

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article