Grafit „Kad se vojska na Kosovo vrati“ nije ponovo iscrtan u Podgorici

328

Serija iscrtavanja grafita sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ zahvatila je nekoliko gradova u regionu, a nije zaobišla ni glavni grad Crne Gore.

Tako su nepoznate osobe prije par dana na jednom zidu nadomak nekadašnje kasarne „Morača“ napisali ovu parolu, dok je u pozadini oslikana srpska trobojka.

Ispisivanje ove poruke koja ima nacionalističku konotaciju ubrzo su problematizovali mediji i dobar dio crnogorske javnosti, što je dovelo do brze reakcije Glavnog grada.

„Odmah po saznanju, nadležne službe uklonile su grafit koji je oslikan u krugu nekadašnje kasarne “Morača”“, saopštili su iz Glavnog grada na Tviteru, uz objavu fotografija zida koji je prefarban u bijelu boju.

Ovakav potez naišao je na oštre reakcije pojedinih prosrpskih i proruskih medija u Crnoj Gori, pa je tako portal Borba već sjutradan objavio članak pod naslovom:

„U inat Oliveri Injac i slugama DPS-a: Srbi ponovo vratili mural u Podgorici!“.

„Mural u bojama trobojke, na kojem piše „Kad se vojska na Kosovo vrati“, ponovo krasi Glavni grad. Podsjetimo, juče su nadležne službe u Podgorici prekrečile mural koji je naslikan u krugu nekadašnje kasarne „Morača“, što je naišlo na veliku osudu javnosti, jer je podsjetilo na teror koji je sprovodio režim DPS-a. Međutim, Srbi su ponovo naslikali mural sa istim motivom, na oduševljenje građana Glavnog grada“, navodi se u tekstu.

Članak Borbe podijeljen je na nekoliko različitih fejsbuk profila.

Uprkos senzacionalističkim tvrdnjama Borbe, koje su očigledno naišle na oduševljenje djela javnosti, iste nisu tačne.

Zid koji je prefarban u bijelu boju i dalje je u tom stanju. O tome svjedoči članak portala Pobjeda.

„Iako portal Borba u tekstu pod naslovom “U inat Oliveri Injac i slugama DPS-a: Srbi ponovo vratili mural u Podgorici!” tvrdi da je ratnohuškački grafit “Kad se vojska na Kosovo vrati” ponovo na zidu u krugu nekadašnje kasarne “Morača”, naša novinarka ih fotografijom demantuje“, navodi se u Pobjedinom tekstu.

Naime, u njemu je objavljeno više fotografija prekrečenog zida, slikanog nakon pisanja Borbe i navoda o vraćenom grafitu.

Na fotografijama je primjetno da je zid i dalje okrečen i da nema govora o ispisivanju novog sadržaja.

Uzimajući sve u obzir, jasno se da zaključiti da je Borba, revoltirana potezom službi Glavnog grada, objavila lažnu vijest o tome da je grafit ponovo iscrtan.

Zbog toga njihvom članku i objavama sa fejsbuka dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article