Da li je nuklearna podmornica “krpljena” super lijepkom?

515

Vijest koja je izazvala pometnju u britanskim medijima, a koju je prenio tabloid The Sun: nuklearnu podmornicu HMS Vanguard tokom popravke inženjeri su lijepili super lijepkom! U kratkom roku ova vijest našla je put do regionalnih medija, koji su iskoristili priliku da “prikače” dobar naslov.

B92 piše:

Britanski ministar pobesneo: Nuklearnu podmornicu krpili super lepkom

Istu priču prenijeli su još neki portali i korisnici društvenih mreža.

U tekstu B92, između ostalog, prevedeni su navodi The Sun-a:

“Vijci koji su bili pričvršćeni super lepkom drže izolaciju na cevima sa tečnošću koja hladi nuklearni reaktor… Prilikom pregleda prve od četiri podmornice iste klase Vanguard pronašli su otpalu glavu jednog od vijaka koji drže izolaciju na cevima sa tečnošću koja hladi nuklearni reaktor. Daljnjim pregledom ispostavilo se da su glave najmanje sedam vijaka bile otkinute zbog prevelikog momenta pri zatezanju i ponovo zalepljene superlekom.”

Ovu vijest brzo su pokupili i relevantniji mediji od The Sun-a. BBC piše da je tokom inspekcije otkriven “defekt”, te da su iz britanskog ministarstva odbrane dobili odgovor da je defekt popravljen. U nastavku se navodi da je iz ministarstva saopšteno:

“Implikacije povezane sa nuklearnom opasnošću nijesu identifikovane.”

Dakle, prema zvaničnim informacijama, teorija o “vijcima koji drže izolaciju na cevima sa tečnošću koja hladi nuklearni reakto”, nije tačna.

Kompanija “Babcock” koja radi održavanje podmornice se, takođe, oglasila:

“Bilo koji problem u vezi sa kvalitetom je veliko razočaranje, ali naši snažni procesi inspekcije su otkrili problem i preduzeli smo hitne mjere da ga riješimo. Bezbjednost ostaje naš najvažniji prioritet i možemo da potvrdimo da nije bilo bezbjednosnog ili operativnog rizika.”

Kontrola kvaliteta

Priča o super lijepku probudila je sumnju kod političara. Parlamentarac, Luk Polard, kaže da su vijesti o defektima na nuklearnoj podmornici zabrinjavajući, ali dodaje:

“Nuklearna bezbjednost nije dodatna opcija, već o tome nema rasprave. Brodogradilište Devonport je svjetska klasa u održavanju nuklearnih podmornica i navodi da je super lijepak korišćen za krpljenje nijesu samo uznemirujući, već uvredljivi za iskusne inženjere, koji rade polako kako bi posao odradili kako treba.”

Vijesti o defektu na podmornici nema na sajtu ministarstva odbrane, niti na sajtu “Babcock-a”. Nema ni zvaničnih navoda o “bijesu” ministra odbrane, Bena Valasa, o kojem govori B92. BBC piše da je iz ministarstva saopšteno da je Valas razgovarao sa čelnicima “Babcock-a” kako bi dobio garancije o budućem radu.

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article