Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp, saopštio je putem društvene mreže Truth Social da će biti uhapšen u utorak, 21. marta, o čemu su izvijestili brojni mediji (ovdje, ovdje, ovdje…)

Njujorško tužilaštvo navodno priprema optužnicu protiv Trampa u predmetu koji se odnosi na isplatu 130.000 dolara neposredno prije predsjedničkih izbora 2016. godine glumici “filmova za odrasle” poznatoj kao “Stormi Danijels”, prenijeli su mediji.

Ubrzo po objavljivanju ovih vijesti na drštvenim mrežama pojavila se informacija da je Tramp uhapšen, a za to je priložen i dokaz.

“Tramp uhapšen”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

Riječ je o netačnoj tvrdnji, a fotografija je fotošopirana.

Analiza detalja sa fotografije ukazuje da je ona proizvod softvera koji se zasniva na vještačkoj inteligenciji. Na to ukazuju prvenstveno prsti, a zatim i osvjetljenje Trampove figure, a naročito boja lica koja je znatno drugačija u odnosu na druge detalje na fotografiji.

Veb sajtovi i softveri za kreiranje fotografija koji se zasnivaju na vještačkoj inteligenciji se postepeno usavršavaju omogućavajući nevjerovatnu vjerodostojnost prikazanih događaja ili likova. Ipak, fotografije kreirane na ovaj način se bore sa dva najveća izazova koja ih odaju – prsti i zubi. Iako ostali elementi izgledaju poprilično ubjedljivo, na fotografijama koje su potpomognute vještačnom inteligencijom, ljudi najčešće dobiju više od pet prstiju ili suviše zuba.

Upravo taj detalj, Trampovi prsti koji su čudno prikazani, ukazuje da je fotografija fotošopirana.

Obrnuta pretraga fotografije dovodi do članka objavljenog na Forbes-u, koji takođe dokazuje da fotografija nije vjerodostoja. Takođe, postoji niz lažnih fotografija koje navodno prikazuju hapšenje bivšeg američkog predsjednika (ovdje, ovdje…).

Dakle, nije tačna tvrdnja da je Tramp uhapšen.

On se se više puta tokom dana obraća javnosti putem ranije pomenute drušvene mreže, a posljednji put je to učinio prije par sat.

Fejsbuk objavu u kojoj autor tvrdi da je Tramp uhapšen ocjenjujemo kao lažnu vijest, zbog jasnih dokaza da je fotografija koja prati tu tvrdnju kreirana putem nekog od softvera koji se zasnivaju na vještačkoj inteligenciji, kao i zbog činjenice da je bivši predsjednik SAD-a na slobodi.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article