Bombe ne putuju kroz vrijeme, a ni Koreja nije Srbija

4036

Sjećanja na ratove i bombardovanja ne blijede, niti bi trebalo, ali smo sve češće svjedoci zloupotrebi istorijskih događaja i sjećanja.

Jedan od slučajeva sa kojima se srećemo iz godine u godinu je savezničko bombardovanje Beograda 1944. godine.

Saveznici su te godine, u okviru aktivnosti oslobađanja Beograda bombardovali brojna njemačka uporišta u ovom gradu.

Aprilsko bombardovanje se poklopilo sa pravoslavnim Uskrsom što je poslužilo za stvaranje stereotipa da su Saveznici bombardovali Beograd da bi nanijeli štetu Srbima, a ne u okviru kampanje uništavanja njemačkih uporišta na cijelom Balkanu.

Jedan u nizu dokaza da se istorijski događaji izvrću je tvrdnja koja je objavljena na Fejsbuku.

Ovo je opis fotografije na kojoj se nalaze američki vojnici koji poziraju sa bombama na kojima su ocrtani natpisi, a jedan od njih je „Srećan Uskrs“.

Isti sadržaj prije godinu dana objavio je i portal Novosti.rs, uz tekst u kojem govore o savezničkom bombardovanju Srbije i Crne Gore 1944. godine.

Ova fotografija nije nikakva novost i ona je objavljivana na internetu mnogo puta ranije, međutim sa potpuno drugačijim opisom.

U tekstu koji je 2013. godine objavio magazin Vice govori se o natpisima koje su tokom istorije ratova, američki vojnici ispisivali na oružju, i u tom tekstu nailazimo na pomenutu fotografiju gdje su na granatama napisane poruke od kojih je jedna „Srećan Uskrs“.

Ista slika nalazi se i na sajtu koji uređuje američki istoričar Jes Zimerman a ispod nje nalazi se objašnjenje.

Iste informacije potvrđuje i tekst objavljen 2017. godine na sajtu „WorldWarMedia“.

Imajući u vidu činjenicu da fotografija američkih marinaca sa bombama na kojima je jedan od natpisa „Srećan Uskrs“, potiče iz 1951. godine iz doba kada je vođen Korejski rat, tvrdnje sa Fejsbuka i portala Novosti u kojima se navodi da su u pitanju bombe namijenjene Srbima na Uskrs 1944. godine, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 6.5.2021.

Viralne objave: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija,Demantovano