Pandemija koronavirusa konstantno se kroz dezinformacije pokušava predstaviti kao “globalna zavjera” i masovno “utjerivanje” straha građanima kako bi se stavili pod kontrolu.

U ovakvim pokušajima ide se dotle da se u njih uključuju i istorijske ličnosti, i, ni manje ni više, nego neki od najvećih zločinaca u istoriji.

Primjer za ovakvo djelovanje je dijeljenje navodnog citata nacističkog ratnog zločinca Hermana Geringa, jednog od najbližih saradnika Adolfa Hitlera

U citatu koji je pripisan Geringu, navodi se:

Ipak, nema dokaza da je ozloglašeni nacista ikada ovo izrekao.

Ovaj citat dijeli se društvenim mrežama i na engleskom jeziku a tokom jednog od svojih govora na protest protiv epidemioloških mjera iznio ga je i poznati teoretičar zavjere Robert Kenedi Junior, nećak bivšeg američkog predsjednika Džona Kenedija.

U arhivama čuvenog Nirnberškog procesa nema ovog Geringovog citata.

Francuski Le Mond, koji je raskrinkao ovu objavu, došao je do knjige “Nirnberški dnevnik” američkog psihologa G.M. Gilberta, koji je skupljao svjedočenja nacističkih vođa u kojoj se mogu naći Geringovi citati na sličnu temu, ali ipak ne i onaj koji se dijeli na mrežama.

Gering je američkom pishologu u svojoj ćeliji, kako navodi Le Mond, rekao:

Gilbert mu je tada skrenuo pažnju da u demokratiji ljudi odlučuju birajući svoje predstavnike.

Na to je Gering odgovorio:

Ovu objavu raskrinkao je i AFP.

Dakle, Gering nije izrekao citat koji mu se pripisuje na Fejsbuku.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest