“Demoliranje” automobila u Beogradu: Šta je istina?

1169
korona-beograd

Fotografije i video snimci sa protesta postali su pravo blago za kreatore dezinformacija i teorija zavjera. U posljednje vrijeme najčešće su se zloupotrebljavale oko pitanja koronavirusa, pa smo imali priliku da gledamo kako neki protesti  i skupovi putuju kroz vrijeme i više decenija. Ovoga puta imamo nešto malo drugačiju manipulaciju, koja je kreirana u Beogradu.

Naime, portal Nacionalist objavio je tekst o incidentu s protesta ispred Palate Srbije, koji prati sljedeći naslov:  

Lažni ekolozi BLOKIRALI PUT, pa DEMOLIRALI AUTOMOBILE nedužnim građanima.

U tekstu se ističe da su ekolozi koji su 15. februara u Beogradu protestovali zbog iskopavanja bora i litijuma, zaskočili na jedan automobil i oštetili ga, tačnije, demolirali.  

Hajdučija lažnih ekologa koji mesecima već bahato banče i piruju po putevima širom Srbije, juče je krunisano napadom na automobil nedužnog putnika koji je svojim poslom prolazio svojim automobilom kroz Beograd. Naime, razularena banda lažnih ekologa pesnicama i nogama divljački je nasrnula na automobil nedužnog građanina, valjda besna što on ne poštuje njihovu nelegalnu blokadu puta. 

U tekstu se pozivaju na portal Hronika.eu u kome nema navedenog incidenta, ali i na Prst.rs koji je objavio snimak tog događaja. Istovjetan naslov imala je i Srpska informativna agencija SIA.

Ko je zapravo žrtva incidenta u Beogradu?

Tog dana ekološki aktivisti blokirali su Novi Beograd ispred Palate Srbija, pošto su prethodnih šest dana kampovali ispred Predsjedništva, tražeći potpunu zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.  Tom prilikom zabilježeno je nekoliko incidenata, od kojih je i ovaj koji pominje Nacionalist. 

Naime, jedan od vozača je pokušao da prođe kroz masu, gurajući ljude, na šta su reagovali mnogi u njegovoj blizini. 

„Automobil je na kraju prošao, ali uz brojna oštećenja koja su mu nanijeli revoltirani građani. Isti automobil je odgurnuo i reporterku portala Danas, Kristinu Bondžulić. Devojka koju je auto udario je izjavila da vozač krenuo kolima na nju, a da su onda krenuli da udaraju o auto kako bi ga zaustavili. Vozač je nastavio dalje nakon što su građani na koje je krenuo slomili retrovizor i zadnje staklo“, navodi se u izvještaju portala Danas

To je, kako se navodi na portalu Nova.rs, jedan od više sličnih incidenata koji su obilježili protest tog dana. 

Kako je jasno da je vozač automobila nasrnuo na ljude na ulici, objavu portala Nacionalist ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article