Esma Redžepova iz groba “skuplja” lajkove na Fejsbuku

1324
esma-lazna-vijest

Za prikupljanje lajkova i dijeljenja, neke objave na Fejsbuku obmanjuju publiku teorijama zavjere dok druge pokušavaju izazvati sažaljenje. Bilo kako bilo, obmana je obmana. Tokom ovog mjeseca na društvenim mrežama viralna je objava u kojoj se našla popularna pjevačica romske muzike Esma Redžepova.

U objavi stoji da, uprkos njenim dobrim djelima za života, na njenom grobu nema spomenika, niti cvijeća. 

„Esma Redžepova je usvojila 47 dece, othranila ih, školovala , finansijski i stambeno obezbjedila. Danas, poslije njene smrti kuća u kojoj je živela je zaboravljena, stvari pokradene, a grob bez cvijeća….“, tvrdi se u jednoj od njih.

Esma Redžepova, odnosno njen grob, već godinama je na meti sličnih tvrdnji. Ovakve i slične objave javljaju se širom onlajn prostora. A, interesantno je to što se konstantno pojavljuje i jedna-ista fotografija, koja na mučenički i tužan način predstavlja počivše mjesto nekadašnje muzičke zvijezde, koja je bila poznata širom prostora ex-Jugoslavije. I, istina je – ne samo po glasovnim sposobnostima, već i po humanitarnom radu.

Primjeri ove, jedne-iste objave javljali su se i 2018, 2020

Spomenik popularnoj pjevačici koja je za života važila i za ženu koju su voljeli svi od Vardara do Triglava, podignut je 2018. godine. To je učinila Vlada Sjeverne Makedonije, a o čemu su izvještavali brojni mediji

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article