“Deset koraka do velikog reseta” još jedna teorija zavjere o koronavirusu

2126

Razne teorije zavjere i dezinformacije o koronavirusu, od početka pandemije se nekontrolisano šire društvenim mrežama.

Jedan takav primjer je i fotografija koja opisuje navodnih „deset koraka do velikog reseta“, a prema podacima CrowdTangle, objavljena 170 puta u okviru raznih Facebook profila, gdje je izazvala više od 42000 reakcija. Ovaj post je aktuelan već neko vrijeme, a na fotografiji koja se dijeli se knjiga „COVID-19: Veliki reset” (COVID-19: The Great Reset)“ autora Klausa Schwaba and Thierryja Mallereta dovodi u vezu sa navodnim planom iz 2019. godine da se koronavirus i posljedice koje je izazvao prikažu kao dio velike zavjere ili plana.

U objavi, odnosno na fotografiji, piše:

„Knjiga koju je napisao Klasu Švab 2019. godine. Ništa ne skrivaju. Sada smo negdje na 7. koraku.“

Nabrojanih „deset koraka do reseta“ predstavljaju kompilaciju dezinformacija i teorija zavjere koje su se pojavile sa koronavirusom i širile istom brzinom kao i pandemija COVID-19: od toga da je virus samo grip, preko lažiranja podataka o zaraženima i umrlima, do teorija zavjere o vakcini.

Navodni dokaz ovih tvrdnji leži u tome da je knjiga objavljena 2019. godine, dakle prije pojave samog virusa, koji je registrovan krajem te godine.

Sama inicijativa „Veliki reset“ potekla je od Svjetskog ekonomskog foruma u junu 2020. godine, a sadrži plan o mogućim načinima oporavka zemalja nakon pandemije. Sve o ovoj inicijativi dostupno je na sajtu Foruma. I sama knjiga o kojoj je riječ u spornim objavama na društvenim mrežama postoji, i njeni autori jesu Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma i Thierry Malleret, suosnivač i partner lista Monthly Barometer. Ova knjiga, međutim, nije objavljena 2019. godine, kako se pogrešno tvrdi, već 2020. godine, i dostupna je na ovom linku. Knjiga je zvanično predstavljena u aprilu prošle godine na događaju u Ženevi, na kom su govorili i njeni autori, a koji su svi zainteresovani mogli da isprate i u online formatu. Ona predstavlja „samo“ vodič za sve one koji žele da razumiju kako je pandemija poremetila naš ekonomski i društveni sistem, uzroke krize, potrebu za resetom i na koje se načine može stvoriti otpornije i fleksibilnije društvo. Osim netačne tvrdnje da je knjiga iz 2019. godine, čime se želi implicirati i da je pandemija COVID-19 dio prethodno osmišljenog plana, što je među omiljenim tezama teoretičara zavjere, netačna je i tvrdnja da knjiga uopšte sadrži „deset koraka do velikog reseta“ o kojima se uveliko raspravlja na društvenim mrežama. Nakon uvida u knjigu jasno je da nema pomena o ovome.

Što se samih neistina u okviru deset navodnih koraka za veliki reset tiče, već u prvoj se navodi dobro poznata da je COVID-19 obična prehlada, odnosno grip. Ovom dezinformacijom smo se bavili i u okviru naših analiza, a i iz Svjetske zdravstvene organizacije je više puta objašnjeno da su koronavirusi (CoV) velika porodica virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od uobičajene prehlade do težih bolesti kao što su bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV). Novi koronavirus uzrokuje bolest COVID-19 i nije isti kao koronavirusi koji obično cirkulišu među ljudima i uzrokuju blage bolesti, poput prehlade.

Dalje se tvrdi da PCR test radi u visokim ciklusima kako bi dobili mnogo lažno pozitivnih rezultata. O preciznosti i ciklusima koji se koriste prilikom PCR testiranja je takođe već bilo riječi, ali je, nakon brojnih analiza i pokušaja raskrinkavanja dezinformacija, postalo sasvim jasno da ovi testovi nijesu nepouzdani.

Da se razne smrti pripisuju koronavirusu je takođe poznata dezinformacija koja se obično pripisuje situaciji u Italiji, i kojima se pokušava manipulisati čitaocima i relativizovati opasnost ovog koronavirusa.

Trenutno najaktuelnija teorija odnosi se na negativne efekte vakcine, a antivakseri su u pokušajima da odvrate ljude od vakcinacije neumorni. Tvrdnje o navodnom sakrivanju nuspojava i smrtnih slučajeva od vakcine su neutemeljene, jer su ovi podaci javni. Da neželjene reakcije na svaku, pa i ovu vakcinu, postoje, ali da nijesu one kojima teoretičari zavjere plaše ljude, nedavno su podsjetile kolege iz Rakrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Prema Facebook objavama, svijet se trenutno nalazi u sedmoj fazi, odnosno koraku, koji se opisuje ovako:

„Kada ljudi počnu da umiru od vakcina, recite da je još jedna mutacija Covida u pitanju, gora od prethodnih. Ali, za to krivite one koji nisu hteli da se vakcinišu!“.

Novi sojevi virusa svakako postoje, što nije tajna, od kojih su se neki pokazali opasniji od prethodnih. U objašnjenju naučnog časopisa New Scientist piše da ćemo odgovor na pitanje o opasnosti novih sojeva dobiti tek vremenom, ali da su određeni sojevi prenosiviji, smrtonosniji, dok neki mogu i da izbjegnu stečeni imunitet zahvaljujuči određenim mutacijama.

Ovu objavu ocjenjujemo kao „teoriju zavjere“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Zbog činjenično pogrešnih tvrdnji o godini objavljivanja i sadržini knjige, objava dobija ocjenu i „lažna vijest“. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest,Teorija zavjere