Bajden nije rekao da Ukrajina mora ustupiti dio teritorije Rusiji

2702

Američki predsjednik Džozef Bajden početkom juna je na konferenciji za medije govorio o aktuelnom sukobu između Ukrajine i Rusije, što su pojedini mediji iskoristili da prenesu neistinite informacije da je on saopštio da će Ukrajina morati da ustupi dio teritorije Rusiji.

Informaciju o  tome  je najprije objavio New York Post (NYP), a na našem govornom području prvo se pojavila u objavi agencije Tanjug  pod nazivom „NYP: Bajden ne isključuje teritorijane ustupke Ukrajine Rusiji.

U članku Tanjuga od 3. juna se navodi:

„Predsjednik SAD Dzozef Bajden nije odbacio mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi dio svoje teritorije Rusiji kako bi okončala rat sa Moskvom, ocijenio je “Njujork post” (NYP) prenoseći današnju izjavu američkog predsednika. Njujorški list prenosi Bajdenovo obraćanje, tokom kojeg ga je novinar upitao “da li će Ukrajina morati da da dio teritorije kako bi došla do mira”.

Ovakvu informaciju prenijeli Skynews.rs, Radio-televizija Vojvodine (RTV) i Pravda, Telegraf

U drugom pravcu otišla je Republika koja je u naslovu navela da će “Ukrajinci morati da ustupe Rusiji dio teritorije i da je Bajden šokirao izjavom, te HappyTV koja je otišla korak dalje navodeći da je “Bajden spreman za komadanje Ukrajine”, kao i Alo koji navodi:

“UKRAJINCI ĆE MORATI DA USTUPE RUSIJI DEO TERITORIJE: Bajden šokirao izjavom o mogućem epilogu rata u Ukrajini”

Kompletan snimak Bajdenove konferencije za novinare je dostupan na Jutjubu i može se čuti da mu je na 18:24 novinarka postavila pitanje – da li će Ukrajina morati da ustupi teritoriju kako bi ostvarila mir, na koje je on odgvorio:

Od početka sam govorio i bio sam za, nijesu se svi složili sa mnom ,ništa o Ukrajini bez Ukrajine. To je njihova teritorija. Ja im neću govoriti šta treba, a šta ne treba da rade. Ali, čini mi se da će u jednom trenutku morati doći do sporazuma putem pregovora, a šta to podrazumijeva, ne znam. Mislim da trenutno niko ne zna. Ali u međuvremenu, mi ćemo nastaviti da stavljamo Ukrajince u poziciju iz koje mogu da se brane”, odgvorio je američki predsjednik.

Dakle, predsjednik Amerike nije rekao da će ukrajina morati da ustupi dio teritorije Rusiji.

Neistinitu informaciju koja je širena na stranom govornom području analizirali su NewsweekStopfake.

Objave portala HappyTv, Republike i Alo ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article