ko-stvara-vjestacke-oblake

Jedna od „najžilavijih“ teorija zavjere koja već godinama iskače na svakom ćošku interneta je svakako ona o kemtrejlsima, odnosno da neko stvara “vještačke oblake”.

Jedan od njenih brojnih „spin-ofova“ je teorija o vještačkom stvaranju oblaka. Takav spin-of je i tvrdnja da vještačke oblake stvara Američka svemirska agencija (NASA).

„OBLACI ……i kako se mogu napraviti…….‼️ Generišu oblake i onda počinje da pada kiša…..‼️ Znači, može i tako……“, tvrdi se na Fejsbuku.

Video koji se dijeli zapravo prikazuje testiranje RS-25 motora za spejs šatl i NASA ga je još 2017. objavila na Jutjubu.

„Inženjeri u NASA-inom svemirskom centru Stenis, u Misisipiju, 19. oktobra dovršili su testiranje raketnog motora RS-25 E2063, pogonskog motora nove rakete Space Launch System (SLS). Od motora E2063 se očekuje da osnaži pogonsku moć rakete SLS na njenoj Istraživačkoj misiji 2 ( EM 2), prvom letu sa ljudskom posadom“, jasno se navodi ispod videa.

Fotografije sa testiranja motora NASA je objavila i na svom sajtu.

„Motori u videu rade pomoću tečnih goriva vodonika i kiseonika. Hemijski sastav vode je H2O (vodik i kiseonik). Oni se miješaju u komori za sagorijevanje i pale, što rezultira izuzetno visokom temperaturom pare, više od 3.000 stepeni celzijusa, koja izlazi iz mlaznjaka vrlo velikom brzinom i pritiskom. Ta para se širi u atmosferi, stvarajući oblak pare koji se hladi i pretvara opet u vodu i kišu, u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha u vrijeme testiranja”,  objašnjeno je iz NASA-e, što smo prenijeli i u našem ranijem tekstu.

Ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article