„Buster“ doze opasno oružje – samo svijetu dezinformacija

1882
buster-doza-dezinformacija

Neprovjerene i netačne informacije, koje su se širile putem društvenih mreža, u stopu su pratile dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa i procesom imunizacije, pa očekivano nijesu zaobišle ni pojavu takozvane “buster” doze, odnosno treće doze vakcine.

Jedna od njih širi se i ovih dana na Fejsbuku, a ima za cilj da ospori efikasnost pomenute doze vakcine protiv koronavirusa.

“Trenutno najopasnije oružje na svijetu su takozvane buster doze. Onima koji su primili buster praktično je eliminisan prirodni Bogom dan imunitet…”, navodi se između ostalog u objavi koja je izazvala veliki broj reakcija.

Treća doza predstavlja tzv. buster dozu, odnosno dozu koja pojačava imuni odgovor nakon kompletne primovakcinacije (prve i druge doze). Prema savjetima zdravstvenih vlasti trebalo bi je primiti jer je studijama i istraživanjem efektivnosti vakcina protiv COVID-19 infekcije dokazano da imunitet (zaštita) nakon primovakcinacije naglo opada nakon 4 do 5 mjeseci, pa se stoga treća doza i predlaže najranije 5 mjeseci nakon druge doze vakcine, odnosno najranije nakon 2 mjeseca kod imunokompromitovanih osoba.

Na sajtu Covidodgovor.me se navodi da su istraživanja koja su urađena u vezi s neželjenim efektima vakcinacije pokazala da nakon primanja treće doze ne postoje rizici od ozbiljnih neželjenih događaja u poređenju sa primovakcinacijom.

“Uglavnom se prijavljuju iste reakcije kao i nakon administriranja druge i treće doze i to u vidu lokalnog bola na mjestu uboda, a mogu se javiti i neki sistemski efekti u vidu temperature, bolova u mišićima ili zglobovima, mučnine, nesvjestice“, navodi se na ovom sajtu.

Praćenje neželjenih događaja nakon imunizacije, njihovo prijavljivanje i analiza su u nadležnosti Crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED). Kolege iz CInMED-a nas nijesu informisale o ozbiljnim neželjenim događajima nakon administriranja treće, buster, doze, niti su prema našim infomacijama sa terena primjećene bilo kakve češće pojave neželjenih reakcija u odnosu na one koje se očekuju i koje su se do sada dešavale”, dodaje se na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore i Savjeta za borbu protiv koronavirusa koji je napravljen u saradnji Ministarstva zdravlja i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. (Statistički podaci se redovno ažuriraju iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore).

Ekspertska grupa koju je sazvala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izjavila je 8. marta da “snažno podržava hitan i širok pristup” buster dozama, što je preokret od prethodnog insistiranja ove UN-ove agencije da buster vakcine (pojačivači ili dodatne doze) nijesu potrebne i da doprinose nejednakosti vakcina, prenijeli su domaći mediji.

SZO je u saopštenju navela da je njena ekspertska grupa zaključila da imunizacija odobrenim vakcinama protiv Kovid-a 19 pruža visok nivo zaštite od teških bolesti i smrti usljed globalnog širenja izuzetno zaraznog soja koronavirusa – omikron.

Rečeno je da je vakcinacija, uključujući upotrebu bustera, posebno važna za ljude koji su u riziku od teških bolesti.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje treću dozu vakcine osobama starijim od 65 godina, osobama sa teškim oboljenjima i onima koji rade u rizičnim područjima i to šest mjeseci od druge doze.

Tvrdnje da „buster“ doze eliminišu „prirodni Bogom dan imunitet“ takođe nijesu tačne.

Istraživanja pokazuju da vakcine podstiču imuni odgovor tijela.

Doktor Pol Ofit, direktor Centra za edukaciju o vakcinama i ljekar na Odjeljenju za infektivne bolesti u Dječjoj bolnici u Filadelfiji, rekao je da sugestija da je imuni sistem oslabljen vakcinama protiv kovida 19 nije podržana podacima kliničkog ispitivanja, koje uključuje više hiljada ljudi.

Imajući u vidu navedene činjenice koje opovrgavaju tvrdnje koje su predmet analizirane objave, ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article