Kokain na stolu Zelenskog je dodat u fotošopu

4097

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski od početka vojne agresije Ruske federacije meta je brojnih lažnih vijesti u kojima se pokušava diskreditovati.

U prvim ratnim danima u februaru propaganda protiv prvog čovjeka Ukrajine počela je pričom da je pobjegao iz države, a nakon toga su se širile neistinite informacija da promoviše nacističke simbole.

U jednoj od poslednjih objava na društvenim mrežama on se pokušava  diskreditovati tvrdnjom da konzumira kokain. Naime, na snimku koji se dijeli na društvenim mrežama je prikazan Zelenski koji putem video poziva razgovara sa nekim, dok mu se na stolu navodno nalazi bijeli prah i kartica.

Da je riječ o montaži potvrđuje originalni video snimak koji je dostupan od 5. marta na  zvaničnom Instagram profilu Zelenkog.

Originalni snimak prikazuju oko 13 sekundi razgovara predsjednika Ukrajine sa izvršnim direktorom kompanije Tesla i vlasnikom SpaceX-a Ilonom Maskom koga poziva da dodje u Ukrajinu nakon rata, dok na stolu nema nedozvoljene supstance.

Politifact koji je analizirao ovu objavu navodi da je video koji navodno prizakuje kokain na stolu Zelenskog najprije izašao na proruskim Telegram kanalima, a da se zatim proširio na Fejsbuku i drugim platformama.

“Originalni video, koji su na internetu objavile i novinske organizacije kao što su Gardijan i Bi-Bi-Si, ne prikazuje bijelu supstancu ili kreditnu karticu na stolu Zelenskog. Na njemu se vidi kako Zelenski poziva Maska, čija je avio kompanija SpaceX isporučila opremu za internet usluge Ukrajini, da posjeti zemlju nakon rata sa Rusijom”, navodi Politifact.

Pošto u orginalnom video snimku nema  nedozvoljene supstance na stolu ukrajinskog predsjednika ovu objavu ocjenjujemo kao ”lažnu vijest”.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article