Da li je beba poznate antivakserke umrla zbog vakcine…

1638
smrt-bebe-antivakserke

Kako bi svijetu „dokazali“ štetnost vakcine, antivkaseri na Fejsbuku ne prezaju ni od iskorištavanja tuđih tragedija. Pa čak i tragedija kolega antivaksera, odnosno u ovom slučaju – antivakserke.

Tako se na Fejsbuku podijelila vijest o smrti novorođenčeta u Velikoj Britaniji, tačnije smrti bebe britanske rijaliti zvijezde Loren Gudžer.

Podijeljen je naslov:

U petak se porodila, danas je njena beba preminula: „Nije bilo komplikacija ni u trudnoći ni na porođaju. Ne raumem šta se desilo“, priča je uznemirila sve koji su je pročitali“

Uz podijeleni naslov, autorka objave, Marija Stojaković, dodala je komentar: „Verovatno jača doza otrova iz bocke“.

Loren Gudžer jeste izgubila dijete na porođaju, ali uzrok smrti još uvijek nije poznat. Štaviše, to se navodi i u podnaslovu vijesti koja je objavljena na Fejsbuku Marije Stojaković.

Ipak, da je otišla dalje od naslova i automatske pretpostavke da je uzrok smrti vakcina, Stojaković je prostim guglanjem mogla doći do podatka da je Loren Gudžer njena koleginica, te da su obije – antivakserke.

Gudžer je, kako su prenijeli britanski mediji, kazala da se neće vakcinisati, „da ne vjeruje u zaštitne maske“ a COVID-19 je izjednačavala sa prehladom. 

U svakom slučaju nema dokaza da je beba preminula od vakcine.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article