Kako se priznanje USA Todaya koristi za antizapadnu propagandu

1817
usa-today

Od početka vojne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, imali smo prilike da se uvjerimo kako proruski orijentisani mediji imaju potrebu da članke zapadnih medija, u kojima se izvještava o ratu, okarakterišu kao dio kampanje protiv Kremlja, očajnički pokušavajući da u istima pronađu elemente lažnih vijesti.

To im uglavnom i nije polazilo za rukom, jer su relevantni zapadni mediji manje-više tačno i precizno izvještavali sa ratom zahvaćenih područja.

Ipak, da je moguće da i sa relevantnih adresa stigne lažna vijest potvrdio je slučaj poznatog USA Todaya, koji je objavio članak u kojem obavještava javnost da je jedna njihova novinarka objavljivala tekstove a u kojima je nakon interne revizije otkriveno da su citirani pojedinci koji su navodno povezani sa organizacijama za koje se utvrdilo da ne postoje. Uklonjena su njena 23 teksta za koje je utvrđeno da su citati bili netačni, neprovjerljivi, a u nekim slučajevima pripisani pogrešnim osobama. Od 23 uklonjena teksta dva su o ratu u Ukrajini.

Ovo obavještenje USA Todaya, brže bolje je iskoristio proruski IN4S koji je svojim dobro poznatim narativom po ko zna koji put ukazao na navodnu zapadnu propagandu protiv Rusije.

U članku se ukazuje na činjenicu da je novinarka Gabrijela Miranda objavila izmišljene citate u tekstu na temu opasnosti od nastanka havarije tokom zauzimanja jedne nukelarne elektrane u Ukrajini.

Iako je nedvosmisleno utvđeno da članak novinarke USA Todaya sadrži elemente lažne vijesti, opasnost od nuklearne elektrane bila je realna i stvarna, uprkos tvrdnjama IN4S-a da su takvi navodi poslužili za „izazivanje neuroza kod evropske javnosti“.

Naime, neprofitna svjetska organizacija za zaštitu životne sredine – Greenpeace, u martu je objavila analizu opasnosti koja prijeti od nuklearne elektrane u Zaparožju koju su tada zauzele ruske trupe.

Osim toga, u martu je portal Nature takođe objavio tekst o ovoj temi. U njemu su citirani brojni naučnici koji su ukazali na realnu opasnost koja dolazi od nuklearne elektrane u Zaparožju.

Dalje, u svom tekstu, IN4S tvrdi i da su zapadni mediji plasirali „izmišljotine o masovnim silovanjima“, tvrdeći da se one više ne mogu zaustaviti.

Uprkos ovoj tvrdnji, ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazao na neistinitost članaka u kojima se izvještava o žrtvama silovanja u Ukrajini.

Nasuprot tome, postoje brojni tekstovi, nekih od najpoznatijih svjetskih medija, u kojima je skrenuta pažnja na sve veći broj slučajeva silovanja.

O ovoj temi pisao je i britanski Guardian, dok je BBC objavio članak u kojem je jedna Ukrajinka podijelila svoju potresnu sudbinu, navodeći kako je njen muž ubijen, kao i da je ona bila žrtva silovanja.

Ovi, ali i brojni drugi izvještaji medija, kao i međunarodnih organizacija nedvosmisleno potvrđuju činjenicu da su mnoge žene u Ukrajini bile žrtve seksualnog nasilja od strane ruskih vojnika.

Dakle, tačno je da je novinarka USA Today objavila tekstove koji nisu tačni, od kojih su i dva o agresiji Rusije na  Ukrajinu. Ipak, tvrdnje koje IN4S iznosi u svojim tekstovima nisu sadržane u tim spornim člancima, i očigledna je manipulacija da su ti tekstovi dokaz za zapadnu propagandu, što dokazuje i činjenica da je u upravo redakcija USA Today-a uradila reviziju članaka i utvrdila da nisu tačni te ih uklonila.

Upravo zbog toga, članak ovoga portala ocijenili smo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article