Đukanović nije prijetio Srbima iz Crne Gore protjerivanjem

1644
niko-ne-prijeti-srbima-iz-crne-gore

Politička dešavanja u Crnoj Gori turbulentna su sama po sebi, ipak, određeni mediji svojim tumačenjima pojedinih izjava dodatno uzburkavaju političke strasti, a često se radi o “Srbima iz Crne Gore”.

Portali Patriot, Vidovdan, prenijeli su reagovanje poslanika Demokratskog fronta, Jovana Vučurovića inicijalno obavljeno na Fejsbuk stranici te koalicije, uz sljedeći naslov:

„Milo Đukanović: Srbe treba proterati iz Crne Gore kao u „Oluji“! Dobio odgovor koji će pamtiti dok je živ“.

Istu informaciju objavili su i portali Alo.rs, Srbija danas, Glas Balkana, Vesti.rs, Informer, Republika, koji u naslovu navode da je Đukanović uputio neposredne prijetnje Srbima iz Crne Gore:

„SKANDAL! MILO PRETI SRBIMA U CRNOJ GORI DA ĆE BITI PROTERANI KAO U “OLUJI” Vučurović: Mislili smo da je naučio lekciju.

MILO POZIVA NA OLUJU! Vučurović upozorava na pretnje LIKVIDACIJOM I PROGONOM SRBA iz Crne Gore!“.

U tekstu se prenosi komentar Vučurovića na autorski tekst predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, objavljen istog dana kada je poslanik DF-a uputio reagovanje, odnosno 9. avgusta:

„On je istakao da, međutim, treba upozoriti na onaj deo gde predsednik DPS direktno, ponovo, preti Srbima u Crnoj Gori i SPC i da će doživeti ono što i srpski narod u zločinačkoj ,,oluji’’ – bezočno preti pogromom, likvidacijama i proterivanjem“.

Đukanović je, u autorskom tekstu, kritikovao odluku premijera, Dritana Abazovića, da potpiše  ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. On je iznio stav da se politička situacija neće promijeniti nakon izglasavanja nepovjerenja 42. saziva Vlade, jer političke partije koje trenutno predstavljaju parlamentarnu većinu smatraju da „politička snaga zavisi od stepena srpstva koji javno demonstrira i lojalnosti državi Srbiji“:

„Nečije pravo da pokaže kako je veći Srbin od drugih, naravno nikome nećemo osporavati. Jer u našoj državi svaki Srbin je jednakopravan građanin sa svakim građaninom Crne Gore druge nacionalnosti. Problem je samo što lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na platformi državne politike Srbije i SPC kao njenog glavnog protagoniste“.

Predsjednik Crne Gore je naveo u tekstu da lideri Srba teže ostvarivanju platforma „Velika Srbija, bez Crne Gore i Crnogoraca u Crnoj Gori“, fingirajući ugroženost pripadnika te populacije.

„Pogubnost te platforme su, recimo, Srbi u Hrvatskoj apsolvirali. I svoje mjesto pod suncem, u svojoj državi Hrvatskoj, traže i nalaze svojom pameću. U Crnoj Gori nažalost još nijesu“.

Dakle, Đukanović se jeste osvrnuo na aktuelno društveno-političku situaciju i iznio svoj stav o, kako je naveo, pogubnosti politike srpskog nacionalizma koji je, kako je ocijenio rezultirao pogubnim posljedicama za veliki broj Srba koji su tokom akcije Oluja morali napustiti svoje domove u Hrvatskoj. Ipak, tekst koji je napisao ne sadrži prijetnje Srbima iz Crne Gore da će biti protjerani kao u akciji “Oluja”, niti je rekao da ih treba protjerati, niti likvidirati…

Ova netačna informacija distribuirana je više puta na Fejsbuku. (1, 2, 3, 4, 5)

Zbog prethodno navedenog, medijske i objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit 7.10.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 30.11.2022.

Portal Republika.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article