Moderna nije “sponzorisala odustajanje Dimitrova”

836
moderna-dimitrov

Za osporavanje vakcine protiv COVID-19, dezinformatori često zloupotrebljavaju javne ličnosti, naročito sportiste, stavljajući ih u središte netačnih informacija, a sve u cilju postizanja snažnijeg uticaja na širu javnost.

Gotovo da nema zdravstvenog problema nekog sportiste kojeg ne prate spekulacije da je u pitanju posljedica vakcinacije.

Teniseri su, čini se, posebno pod lupom i u više navrata opovrgli smo tvrdnje da su imali zdravstvene probleme

Fejsbuk stranica Simun News Room objavila je 28. avgusta post o odustajanju bugarskog tenisera Grigora Dimitrova od turnira u Americi:

„Dimitrov je prisiljen odustati u svom uvodnom meču na Winston Salem Openu, dijelu US Open serije nakon što je doživio vrtoglavicu i nedostatak zraka u drugom setu.  I sve to sponzorirano od Moderne… Koje li ironije“.

Na snimku koji je podijeljen vidimo grafiku koja prikazuje logo kompanije Moderna koja je navodno sponzorisala turnir.

Dimitrov je predao meč protiv Domenika Tima, saopšteno je na zvaničnim kanalima teniskog turnira Vinston Salem Opena, bez navođenja konkretnog razloga zbog kojeg je Dimitrov odustao.

Pojedini svjetski mediji prenijeli su informaciju da je Dimitrov odustao od meča nakon što je osjetio vrtoglavicu.

„Domenik Tim, igrajući na svom prvom turniru na američkom tlu od osvajanja US Opena 2020. godine, porazio je vrhunskog tenisera Grigora Dimitrova u drugom kolu Vinston Salem Opena, nakon što je Dimitrov odustao zbog vrtoglavice“.

Drugi portal koji pravi sportske aktuelnosti, Njuz 18, u tekstu navodi da je Dimitrov nakon posjete medicinskog osoblja pokušao da nastavi meč, međutim nakon što je uvidio da se ne osjeća dobro, prišao je mreži i rukovao sa suparnikom Timom.

Ne postoje indikacije da je zdravstveno stanje Dimitrova na bilo koji način povezano sa Covid-19 vakcinom proizvođača Moderna.

Takođe, ta kompanija nije bila sponzor teniskog turnira, kako se tvrdi u Fejsbuk objavi. Naime, na veb sajtu Vinston Salem Opena navedeni su sponzori teniskog turnira, a farmaceutska kompanija Moderna nije jedan od njih. Jedan od načina isticanja sponzora turnira su obilježja na terenu, a na videu zabilježenom tokom meča Dimitrova i Tima moguće je uvjeriti se da logo Moderne nigdje nije vidljiv.

Na više društvenih mreža, na stranim jezicima, poput Tvitera, Redita, Gaba distribuirana je netačna informacija da je farmaceutska kompanija jedan od sponzora Vinston Salem Opena, povezujući povlačenje bugarskog tenisera sa turnira. U tim objava je prethodno pomenuti video editovan, odnosno u disklejmeru je prikazan natpis da je turnir sponzorisala Moderna.

Moderna je bila sponzor US Opena što je, kako smo objasnili u ranijem članku, bilo povod za kreiranje dezinformacija da srpski teniser Novak Đoković upravo zbog ovog sponzorstva nije mogao igrati na US Openu.

Iako nije potvrđen tačan uzrok vrtoglavice Dimitrova, zbog prethodno iznijetih dokaza konstatujemo da je netačna tvrdnja iznijeta u Fejsbuk objavi, te istu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article